Cinematograful
Cityplex Tomis


Un cinematograf în sistem multiplex, cu 4 săli, situat în complexul Tomis Mall, în plin centrul Constanţei. Ne propunem să oferim spectatorilor şansa de a vedea cele mai noi şi mai importante premiere cinematografice, să satisfacem cele mai diverse gusturi.
Sunetul Dolby Digital şi imaginea de o înaltă claritate vin în întampinarea dorinţelor celor mai exigenţi spectatori, care vor avea parte de cele mai confortabile condiţii de vizionare într-un decor modern şi elegant.

Nu lipseşte nici oferta de popcorn, băuturi răcoritoare şi dulciuri! Vă oferim şansa de a cumpăra aceste produse de la barul special amenajat în hol, unde puteţi beneficia de diverse oferte.
Ofertele nostre speciale cuprind reduceri de preţ la biletele pentru elevi şi studenţi, zile cu reduceri pentru doamne si domnişoare, programul Orange Wednesday, promoţii la produse oferite de mărci cunoscute.
Mai mult, suntem convinşi că programele speciale pentru copii, pe care le vom desfăşura în lunile ce vor urma, vor produce o mare bucurie, deopotrivă copiilor şi părinţilor.
Suntem o echipă tânără şi creativă, dornică să inoveze şi să vă surprindă, iar cea mai mare dorinţă a noastră este aceea de a vă implica în proiectele noastre, de a va face să ne consideraţi o părticică din viaţa voastră.

Statiunea
Mamaia


Mamaia este o staţiune turistică de vară pe malul vestic al Mării Negre. Este situată în nordul oraşului Constanţa, România. Mamaia nu este o localitate de sine stătătoare ci un cartier al Constanţei cu foarte puţini locuitori permanenţi (sub 50), fiind însă suprapopulată pe parcursul verii. Construcţia unor ansambluri rezidenţiale, care se desfăşoară în prezent pe malul lacului Siutghiol, va schimba probabil aceasta stare de fapt.

Mamaia este o fâşie de pământ între Marea Neagră şi lacul Siutghiol cu o lungime de 8 km, însă o lăţime de doar 300 m. Plaja foarte lungă, cu o lăţime de până la 250 m este acoperită cu un nisip foarte fin. De-a lungul acesteia se află mai multe magazine, restaurante, terase, cluburi şi discoteci.

Istorie
Primele construcţii din amplasamentul actual al Mamaiei s-au construit în 1906 şi constau din cabine de lemn reunite sub două Pavilioane, terminate cu câte un foişor şi o punte care înainta în mare. Inaugurarea a avut loc pe 22 august 1906, construcţiile fiind amenajate după planurile arhitectului peisagist E. Recont, în urma extinderii portului către plajele existente în Constanţa şi a mutării "băilor de mare" într-o altă locaţie, respectiv actuala Mamaia. Pentru a înlesni accesul turiştilor către Mamaia (sau ceea ce acum înseamnă zona Cazinoului din Mamaia), între gara Constanţa şi staţiune se montează o linie de cale ferată pe traseul pe care astăzi se află Bulevardul Mamaia. Aceste construcţii au reprezentat centrul activităţilor turistice până la dispariţia lor într-un incendiu în 1920. Imediat după încheierea Primului Război Mondial, staţiunea se dezvoltă şi începe amenajarea ei, odată cu construirea rezidenţei de vară a familiei regale, în actualul Club Castel. În anul 1925 se construieşte Cazinoul iar în anul 1934 apare primul hotel, de fapt o vilă. Primul hotel în adevăratul sens, a fost Rex (1936), iar abia în 1957 apare şi Bucureşti (actual IAKI), care şi astăzi reprezintă mândria Mamaiei. În era comunistă, la Mamaia s-au realizat o serie de construcţii fără un plan de urbanizare, pentru a putea fi suportat avalul de turişti atraşi de nisipul fin. Dezvoltarea staţiunii a fost în două etape : între 1959 - 1965 s-a dezvolatat partea sudică, începând cu hotelul Parc, iar partea nordică a fost ridicată în mare parte în timpul lui Ceauşescu, adică între 1982 - 1985.

Atracţii
Principalele atracţii ale Mamaiei sunt Satul de Vacanţă, parcul de distracţii Aqua Magic şi telegondola. Radio Vacanţa este postul de radio al staţiunii, care emite în fiecare an din mai până în octombrie, începând cu anul 1966 în cinci limbi (română, engleză, franceză, germană şi rusă) în toate staţiunile de pe coasta românească a Mării Negre. În fiecare an, în timpul verii, în această staţiune se desfăşoară Festivalul muzicii uşoare de la Mamaia.

Satul de Vacanţă
„Satul de Vacanţă” este un loc pitoresc care găzduieşte 31 de restaurante tradiţionale româneşti, decorate în stil rustic, conform regiunii pe care o reprezintă fiecare. In satul de vacanta gasesti cele mai frumoase suveniruri din scoici facute manual. Aceste suveniruri sunt lucrate manual din scoici adunate iarma de pe malul marii. Micii tarabagii din satul de vacanta muncesc iarna din greu ca vara sa ofere mici cadouri de o valoare foarte mare.

Aqua Magic
Aqua Magic este cel mai modern parc acvatic de pe litoralul Mării Negre, ce se întinde pe o suprafaţă de 27200 mp (2,7 hectare). Toboganele, piscinele pentru adulţi şi copii, căderile de apă, bazinele, restaurantele, barurile, fast-food-urile şi magazinele de suveniruri transformă parcul într-una dintre cele mai vizitate zone de agrement din România.

Telegondola
Inaugurată la 16 iulie 2004, după o investiţie de aproximativ 3,5 milioane €, telegondola este un teleferic modern care face legătura între Cazino şi Hotelul Perla, pe un traseu de 2,2 km. Deplasarea se face la o înălţime de 50 m, cu o viteză de 5 metri pe secundă, întregul traseu fiind parcurs în şapte minute.

Lacul Siutghiol
Lacul Siutghiol are o lungime de 7,5 km şi o lăţime de 2,5 km. Pe cele 1900 hectare ale sale se practică sporturi de apă precum schi nautic sau yachting. Lacul Siutghiol are o insulă calcaroasă, Ovidiu, cu o suprafaţă de 2 ha, pe care este amplasat un restaurant.

Turism
Condiţiile de cazare sunt foarte bune, majoritatea hotelurilor fiind recent modernizate. În total staţiunea poate caza 20 de mii de turişti simultan în peste 60 de hoteluri de până la 5 stele. Condiţiile naturale sunt excelente: plaje întinse şi pline de nisip, briză plăcută şi apa mării caldă. Plaja este ideală începând cu mijlocul lui mai şi terminând cu septembrie târziu, când temperaturile medii depăşesc 25 de grade Celsius. Apa este caldă până spre sfârşitul toamnei.

Anual, în Mamaia se desfăşoară la Teatrul de Vară Festivalul de Muzică Uşoară Mamaia, împărţit pe trei secţiuni: Interpretare, Creaţie şi Şlagăre. Între 27 şi 28 mai 2004, în staţiunea românească s-a desfăşurat a XI-a reuniune a şefilor de stat şi de guvern din ţările Europei Centrale.

Orasul
Constanta


Amplasare geografica: km 0 lat. N 44 10', long. E 28 09'

Scurt istoric al orasului
Marturii documentare incontestabile de natura arheologica atesta existenta - inca din secolul VI i. H. - a orasului Tomis, pe promontoriul care reprezinta vatra Constantei de astazi.

Tomisul - gazda poetului exilat Publius Ovidius Naso, a fost intemeiat in cadrul unui amplu proces de colonizari grecesti pe tarmul Pontului Euxin, capatand atributele unui oras incepand din secolul IV i. H. Importanta Tomisului a crescut considerabil in vremea imparatului Constantin cel Mare - din al carui nume deriva numele actual al orasului. Supus cavalcadelor popoarelor migratoare, apoi aflat sub stapanirea Imperiului Otoman, orasul a fost prefacut in ruine de nenumarate ori.

Despre o reala dezvoltare a sa poate fi vorba numai dupa victoria Romaniei in Razboiul de Independenta (1878), cand provincia a revenit la patria - mama. O a doua etapa a procesului de evolutie spectaculoasa a Constantei a reprezentat-o perioada interbelica, urmatorul moment marcant in evolutia sa constituind-l Revolutia din 1989. Viata spirituala a orasului se concretizeaza prin activitatea a 5 teatre, 5 muzee, o serie de filiale a unor societati de cercetari stiintifice, la care se adauga contributia importanta pe care o au cele 4 cotidiane locale - Telegraf, Independentul, Observator si Cuget Liber, posturile de televiziune - TV Neptun, MTC, Canal 57+, revista lunara de cultura ,,Tomis".

Invatamint
Invatamantul din Constanta este reprezentat de o retea de peste 500 de unitati scolare, fiind organizat invatamantul cu predare bilingva si intensiva, iar pentru minoritatile nationale s-au constituit clase, grupe de studiu al limbii materne: limba turca si limba rusa. Cat priveste invatamantul superior, Constanta a devenit unul dintre cele mai importante centre de cultura din tara, oferta educationala cuprinzand facultati cu profil de medicina, filologie, istorie, drept, teologie, inginerie, studii economice, stiinte agricole - in cadrul Universitatii de Stat ,,Ovidius", naval - Academia Navala ,,Mircea cel Batran", Institutul de Marina Civila, la acestea adaugandu-se 5 universitati particulare.

Asezare geografica, intindere
Municipiul Constanta este asezat in judetul Constanta in extremitatea de sud-est a Romaniei, la tarmul Marii Negre, avand coordonatele: 440 11`- latitudine nordica, 280 39`- longitudine estica. Suprafata teritoriului administrativ este de 1121,66 km2.
La limita de nord a orasului se situeaza statiunea Mamaia, plaja intinzandu-se pe o lungime de 6 km orientata spre est ceea ce ii confera insorire tot timpul zilei.
Portul Constanta este principalul port al Romaniei la Marea Neagra si al IV ca importanta in Europa, fiind intins pe o suprafata de 3182 ha (uscat si acvatoriu).
Cota Portului Comercial Constanta si a Portului de Agrement Tomis este de + 2, 50 m altitudine.

Populatia
Populatia Municipiului Constanta depaseste 310.471 persoane, majoritara fiind de nationalitate romana alaturi de care intalnim minoritatile turca, tatara, rroma, rusa, maghiara, armeana, greaca, germana, bulgara, ucraineana, adepti ai religiilor ortodoxa, romano-catolica, greco-catolica, reformata, uniteriana, musulmana etc.

Autoritatile Administratiei Publice Locale
Autoritatile publice locale sunt Consiliul Local (27 membri) - ca autoritate deliberativa si Primarul - autoritate executiva.
In iunie 2004 Dl. Radu Stefan Mazare, candidat din partea Partidului Social Democrat, a fost reales in functia de Primar al Municipiului Constanta.    mai mult >>