Filme

warning: Parameter 2 to ad_flash_adapi() expected to be a reference, value given in /home/ipiff/public_html/2010/includes/module.inc on line 483.

Lung Metraje de Ficțiune

Călătoria lui Gruber

Călătoria lui Gruber porneşte de la vizita la Iaşi a scriitorului şi ziaristului italian Curzio Malaparte, autor al celebrului roman „Kaputt”, la câteva zile după începerea războiului împotriva Rusiei sovietice, prin iunie 1941. Aflat în căutarea doctorului evreu Joseph Gruber pentru a-l trata de o severă alergie, Malaparte, interpretat de Florin Piersic Jr., zbătându-se în hăţişul birocraţiei civile şi militare române, în luptă cu indiferenţa acestora, face o descoperire cumplită...

Caravana cinematografică

Într-un sat izolat din Transilvania, la începutul anilor 60, oamenii aveau o viaţă relativ liniştită sub conducerea lui Tanasie, preşedintele Consiliului local. Un cinematograf ambulant, condus de un activist comunist tânăr şi ambiţios, Tavi, soseşte în sat cu misiunea de a organiza o vizionare a unui film de propagandă. Este prima sarcină a lui Tavi şi el încearcă să o îndeplinească cât mai bine. Sătenii însă, nu sunt entuziasmaţi de această proiecţie deşi nu se opun în mod deschis. Tavi este foarte ambiţios şi este sprijinit de partid. Presiunea pe care o exercită produce frică şi Tanasie este tras la răspundere. Încet încet, la îndemnul lui Tanasie, toţi trebuie să facă unele compromisuri pentru a trece cu bine peste acest eveniment. Între timp, Tavi se îndrăgosteşte de Corina, profesoara din sat. Atracţia dintre cei doi tineri pare reciprocă la început, deşi Tavi începe un discurs ideologic de fiecare dată când are ocazia de a fi mai aproape de ea. Corinei i se pare amuzant – îi place acest tânăr care vrea să schimbe lumea. Şi Tanasie încurajează această legătură pentru a se pune bine cu Tavi. În ciuda tuturor circumstanţelor, vizionarea filmelor ruseşti de propagandă este gata să aibă loc în sala de clasă a şcolii. Tavi îi cere Corinei să plece cu el din sat după proiecţie, dar ea îl refuză. Umilit, frustrat, suferind de prea multă ambiţie acesta o violează pe Corina. Asta în timp ce Tanasie şi sătenii sunt pe deal, jucând cărţi, concluzionând că nici partidul şi nici oficialii nu pot schimba rutina obişnuită a vieţii lor.

Cealaltă Irina

Cealaltă Irina este femeia pe care Aurel o descoperă încetul cu încetul, când e deja prea târziu, după ce ea se întoarce din străinătate închisă într-un sicriu de zinc. Ea plecase din ţară pentru un viitor mai bun, care însă nu-l includea pe Aurel.

Cele ce plutesc

Aflat la muncă în Europa, Avram bagă de seamă că italienii plătesc bine cîinii dresaţi, dorind să se simtă în siguranţă în faţa valurilor de emigranţi. Aceasta-i ideea cea mare a lui Avram!... Se întoarce în România spre a pune pe picioare o canisă pentru cîini de pază, cu gândul de a-i exporta apoi în Italia. Nimereşte, însă, în vecinătatea unei tabere de proaspăt expulzaţi de la Roma. Astfel, volens, nolens, conflictul italian se mută şi aici, lângă Dunăre. Viaţa i se complică: intră într-o relaţie bolnăvicioasă de amor cu propria noră, stârneşte o stare de ostilitate cu vecinii ”italieni“, iar ameninţarea cu moartea devine un lucru concret. Finalul filmului dezvăluie o situaţie neprevăzută.

Concertul

La un moment dat, în timp ce freca podelele din biroul directorului, Andrei găseşte un fax: orchestra Bolşoi este invitata să cânte la Palais Chatelet, în Paris, peste două săptămâni. Bolşoi urma să înlocuiască, în ultimul moment, Filarmonica din San Francisco, antamată iniţial de francezi, dar care tocmai anunţase că nu mai este disponibilă.

Andrei fură faxul şi concepe un plan nebun: în două săptămâni îşi va căuta toţi vechii prieteni muzicieni din orchestră, o adunătură variată ce-şi câştigă în prezent existenţa în Moscova ca şoferi de taxi, compozitori pentru filme porno, ştergători de parbrize, negustori pe piaţa ambulantă... Planul lui este să plece cu toţii la Paris, sub numele de marea orchestra Bolşoi de la Moscova. Vor sfida destinul şi se vor răzbuna! Vor reuşi?

Lung Metraje Documentare

Australia

Australia

Cum ajung şapte tineri, foşti copii ai străzii din România, să vadă Oceanul Pacific? La 1 decembrie 2008, o echipă naţională a României participă pentru prima dată la campionatul mondial Homeless World Cup, din Melbourne, Australia. Filmul urmăreşte componenţii echipei, de la formarea lotului până după încheierea campionatului. Tinerii sunt din Timişoara şi Arad, copii fugiţi de acasă care acum locuiesc în case părăsite sau care au reuşit, după trecerea prin orfelinate sau puşcării, să se angajeze şi să locuiască cu chirie. După ce iau bătaie de la multe echipe, tinerii români reuşesc să învingă SUA. Sunt fericiţi. Pe toţi îi bate gândul să nu se mai întoarcă „acasă”. Aici e cald şi bine, oamenii sunt drăguţi. „În cazul în care rămân, v-am pupat pe toţi!”, spune precaut unul dintre ei. Dar, după ce se fotografiază pe plajă cu oceanul în spate şi cu fete frumoase alături, cei şapte se întorc în România şi-şi continuă vieţile.

Documentarul Australia, o producţie originală HBO Romania, descrie experienţele echipei naţionale de fotbal a persoanelor fără adăpost din România şi-i însoţeşte de pe străzile Timişoarei, prin cantonamentul de la Buziaş, până la experienţa de a obţine primul paşaport din viaţa lor şi de a ajunge pe un alt continent pentru a-şi reprezenta ţara. Regizorul Claudiu Mitcu reuşeşte să realizeze un documentar observaţional construit în jurul personajelor sale.

Circul Vesel

Mina şi Carol sunt căsătoriţi de cincizeci şi cinci de ani. Amândoi au fost artişti de circ. Mina are 75 de ani şi Carol are 84 de ani, au împreună o fată, doi nepoţi şi o stranepoată de 4 ani. Carol este fiul lui Toma Zdebschi, unul din primii proprietari de circ ambulant din România. Odată cu venirea comuniştilor circurile din Romania au fost naţionalizate. Carol a fost forţat să cedeze denumirea de Circul Globus acest nume fiind preluat de către circul de stat. Din anul 1992  s-au retras şi trăiesc în casa lor din cartierul Rahova - Bucureşti în curtea căreia mai stă încă vagonul cu care au colindat toată ţara. În fiecare an, pe 29 august familia şi prietenii se adună ca să sărbătorească ziua lui Carol.

Copiii Uraniului (Children of Uranium)

După zeci de ani de lucrat în subteran, şi-n somn supravieţuitorii se visează tot acolo: în mina de uraniu. În realitate, în Băiţa Plai acum nimic nu mai seamănă cu ce a fost cândva. Mina „Avram Iancu” a fost închisă în 1998, iar întreaga zonă a intrat într-un proces de ecologizare. Localitatea este suferindă. Dintre muncitorii de atunci, puţini mai sunt în viaţă. Blocurile, cândva frumoase, sunt şi ele o ruină. Oamenii trăiesc culegând bureţi şi vânzându-i pentru export. Fiindcă „Cine te ia la serviciu, tot bolnav şi iradiat? Ne duce popa tot pe rând.” Neagră ironie – deşi mina e închisă, urmele uraniului sunt peste tot. Nivelul radiaţiilor este mare, casele sunt afectate din două surse: de la mină şi de la materialele de construcţii luate din zonă. Minereul este peste tot: localnicii pot găsi bucăţi la marginea drumului, copiii se joacă în ţărână cu pietre ce au un nivel de radiaţie mult peste nivelul admis. Peste toate, se aude fluieratul inocent al unui băieţel.

Dacia, dragostea mea

"Dacia,dragostea mea" este un portret comic şi degajat al evoluţiei României din perioada comunistă până în prezent, făcut prin intermediul celui mai emblematic simbol al său – automobilul Dacia. Diferite generaţii de români, de la cei mai în vârsta, mai nostalgici, până la cei mai tineri şi ambiţioşi, arătând transformările ce se petrec în societatea română de astăzi. Ceea ce leagă toate poveştile este întotdeauna maşina Dacia: prima oară un simbol al comunismului, iar în prezent reflecţia noii pieţe capitaliste de consum.

Drumul păsărilor (Birds Way)

În Delta Dunării, la Periprava, bătrânii mor, iar tradiţiile se pierd. Comunitatea de lipoveni, alcătuită din credincioşi de rit vechi, a rămas fără preot. Dintotdeauna, aici preotul se alegea din comunitate, nu trebuia să aibă studii de teologie. Acum, bătrânul preot e bolnav, ţintuit de mult la pat, iar cel tânăr, ales de săteni, nu îşi poate îndeplini misiunea fiindcă nu e însurat şi nici nu se mai găseşte o fată dispusă să devină preoteasă. Satul e disperat - înmormântările sunt oficiate de diacon în lipsa preotului, şi tot fără preot se ţin slujbele de Paşte sau de Crăciun. Sătenii îşi amintesc cum atunci când erau copii şi se auzeau strigătele prizonierilor pe Dunăre, părinţii îi minţeau că nu e nimic, doar ţipătul păsărilor. „Suntem păcătoşi”, îşi spun sătenii, privind în trecut. Filmul urmăreşte trei ani din viaţa comunităţii unde schimbările recente şi modernizarea dezvăluie ce fragilă şi vulnerabilă este o societate tradiţională.

Scurt Metraje de Ficțiune

Betisoare Rock n’ Roll (Deaf Rock n’ Roll)

Betisoare Rock n’ Roll (Deaf Rock n’ Roll)

O femeie surda incearca sa reia legatura cu fiul ei, o vedeta rock, dupa ce l-a abandonat acum 35 de ani. In timp ce merge catre concert, ea trebuie sa isi invinga temerile si o lume care nu o intelege.

Colivia

Colivia

Povestea este despre Alex, un puşti care găseşte un porumbel bolnav în stradă şi îl duce acasă unde întâmpină rezistenţa vehementă a tatălui. După o luptă surdă, porumbelul îşi găseşte un loc pe balcon, dar Alex vrea acum şi o colivie.

Din partea casei

Din partea casei

Iulie 2009, Bucureşti, România. Nelu este un acordeonist de origine rroma care cânta zilnic prin tramvaiele capitalei. Uneori pe gratis.

Icre Negre (Caviar)

Icre Negre (Caviar)

Robert, în vârstă de 35 de ani, şi fiica lui, Ioana, de 7 ani, pornesc în dimineaţa din Ajunul Craciunului din Tulcea către Bucureşti. Robert trebuie să ducă doamnei Zina, o femei înstărită, conducătoare a unei agenţii de modeling, un borcan cu caviar. Bărbatuldin asta se întreţine, iar acum a decis să-şi ducă fiica în vizită în capitală ţării...

Filme de Animație

 Liminal Introspect

Liminal Introspect

Un interludiu într-o durată absentă.

20 de Ani de Libertate

20 de Ani de Libertate

20 de ani de libertate este poveste inspirată din propriile experienţe ale realizatorilor, petrecute pe stradă.

Alba - neagra

Alba - neagra

Într-un cârd de ciori negre apare, nu se ştie de unde, o cioară albă. Cârdul este bulversat. Cioara neobişnuită este alungată…. Într-un cârd de ciori albe apare o cioară neagră... Cârdurile se întâlnesc... şi dă-i şi luptă, cu toate armele şi în toate stilurile... pentru cucerirea locului, a câmpului,... a mapamondului. Dar ciorile pot fi de foarte multe culori... şi niciodată nu există delimitarea precisă între alb şi negru. Din amestecul lor iese armonia totală... căci fiinţele trebuie să supravieţuiască, să coexiste paşnic.
 

 

Copacul urban (Urban Tree)

Copacul urban (Urban Tree)

Animaţia “Copacul urban” lansează ideea de replicare la nesfârşit a unui modul unic. Stereotipia universală la nivelul unei industrii în care principiul de funcţionare este rutina. (text: Galeria Posibila)

Încercarea moarte n-are (Trying Will Not Kill You)

Încercarea moarte n-are (Trying Will Not Kill You)

”Încercarea moarte n-are” spune un proverb românesc. Filmul are în centrul său un personaj care, inspirit de o reclamă TV, decide să instaleze pe acoperişul casei sale aparatura electrică folosită pentru a genera energie electrică.

Competiția Școlilor de Film

13 14 15

13 14 15

Vara în Siberia. Parcursul a câtorva luni scurte, marea, întinderi sumbre de zăpadă şi întunericul deprimant face loc pentru verdeaţă veselă şi lumină moale: o mulţime de lumină moale. Undeva, în mijlocul pustiului, există un grup de case din lemn, legate de lumea din afara doar de un drum noroios. De zi cu zi, acţiunile repetitive forma viata tinerii rusi care locuiesc aici. Tăierea lemnelor, iluminare cuptoarelor, înot în râu, fac comisioane, cu un cal si caruta, mâncând împreună. Limbaj vizual il angajaza pe directorul german Claudius Beutler sa vada ca se potrivesc aici natura arhaica a acestei vieţii rurale, în aer liber. 13, 14, 15 copii subtil stilul de filme mute din primii ani din istoria filmului. Băieţi şi fete care se joaca, toporul taie lemne pentru foc, de conducere cai sălbatici - le vedem pe toate, dar nu aud nimic din ea. Informaţii esenţiale aparent am pierde prin lipsa de sunet înconjurător sunt puse pentru muzica de pian liric, care subliniază natura ciclică a vieţii în zonele rurale din Siberia repetate modele ritmice şi melodii. Munca fizica, mese sănătoase, şi o mulţime de sport. Simplu şi tradiţional aproape de Mama Natura: aceasta este viaţa pură

2ML

2ML

0.5 - daruire 0.5 - experiment 0.5 - aventura 0.5 - complor

African Band

African Band

Tinerii dependenţi de heroina de la “Centrul de Asistenţă Integrată a Adicţiilor Pericle” încearcă să îşi învingă dependenţa şi să dea un sens vieţii prin muzică.

After party

After party

Sâmbătă noapte, în timp ce mergea spre casa, dupa o petrecere, Ioana este lovita de o maşină. Ea se trezeşte în masina lui Dan şi Pavel, care o iau la o plimbare lunga spre spital.

Panorama Filmului European

Concertul

Andrei Filipov era un geniu, dirijorul de prestigiu al Orchestrei Bolshoi, cea mai bună orchestră din Rusia. Astăzi, la 50 de ani, încă mai lucrează la Bolshoi, dar ca om de serviciu. În timpul erei comuniste, a fost concediat în plină faimă pentru că a refuzat să scape de toţi interpreţii săi evrei, “jidani şi duşmani ai oamenilor”, inclusiv cel mai bun prieten al său, Sacha Grossman. Andrei s-a afundat în băutură şi depresie. Directorul de la Bolshoi, un fost funcţionar al Partidului Comunist, i-a promis dintotdeauna lui Andrei că îi va aduce orchestra “în curând”, dar îşi bate joc de el, umilindu-l într-un mod sadic. Pentru el, Andrei este învechit şi îi face o mare favoare că îl ţine în continuare ca om de serviciu. Apoi, Andrei găseşte un fax. O invitaţie pentru ca orchestra să cânte la Chatelet, în Paris pe o perioadă de două săptămâni, ca înlocuitor de ultim moment pentru Filarmonica San Francisco, care nu mai era disponibilă. Andrei concepe un plan nebun: va aduna toţi vechii lui prieteni muzicieni, o adunătură variată ce-şi câştigă în prezent existenţa în Moscova ca şoferi de taxi, ştergători de parbrizuri, negustori pe piaţa ambulantă, furnizori de efecte sonore în filme porno...Vor pleca în Paris sub numele de Bolshoi. Vor sfida destinul şi se vor răzbuna! Vor reuşi?

Din Paris cu dragoste (From Paris with Love)

Asistentul personal al Ambasadorului SUA în Franţa, James Reece (Jonathan Rhys Meyers), duce o viaţă de invidiat la Paris. Cu o superbă franţuzoaica pe post de iubită, adevarata lui pasiune ramane jobul său de începător din cadrul CIA-ului. Tot ce işi doreste acum James este să ajungă un agent în toată regula şi să aibă parte de cât mai multă acţiune şi adrenalină. Aşa că în momentul în care i se oferă posibilitatea de a avansa în cadrul CIA-ului, nu-i vine să creadă ce noroc a dat peste el. Totul până în momentul în care îl cunoaşte pe noul său partener, agentul special Charlie Wax (John Travolta). Un obsedat de arme, mereu pus pe glume proaste, care abia asteaptă să-i scape degetul pe trăgaci, Wax a fost trimis la Paris pentru a opri un atac terorist.  Alături de noul său partener, James este atât de norocos încât are ocazia să vadă o faţă obscură şi complet ilegală a Parisului, printr-o ploaie de gloanţe şi explozii în lanţ. De-a dreptul marcat de aceste experiente, James visează deja la clipa în care va putea lucra din nou în spatele biroului, numai că ceea ce nu ştie încă este că nu există cale de întoarcere, odată ce s-a expus pericolului. John Travolta şi Jonathan Rhys Meyers îşi unesc forţele pentru a aduce din 5 februarie în cinematografe cel mai exploziv film al sezonului: Din Paris, cu dragoste.

Eric

Eric poştaşul îşi pierde controlul... Familia sa haotică, fiii săi vitregi sălbatici şi mixerul de ciment din curtea din faţă nu ajută deloc, dar propriul secret al lui Eric îl aduce în culmea disperării. O poate înfrunta pe Lily, femeia pe care o iubea acum 30 de ani? În ciuda unor mari eforturi şi voinţa prost-plasată din partea colegilor săi de fotbal, Eric continuă să se scufunde. În timpuri disperate e nevoie de un joint şi de un prieten special din locuri străine ca să provoace un poştaş pierdut să facă acea călătorie în cel mai periculos teritoriu dintre toate: trecutul. Cum spun chinezii: “Cel care se teme să arunce zarul nu va arunca niciodată un şase.”

Gomorra (Gomorrah)

“Noi nu împărţim un imperiu cu pumnul, noi îl tăiem cu cuţitul”. Acest imperiu este Napoli şi Campania. Gomorra e în mâinile Camorrei. O singură lege: violenţa. Un singur limbaj: armele. Un singur vis: puterea. O singură plăcere: sângele. Asistăm la câteva zile din viaţa localnicilor acelei lumi neîndurătoare. Pe fondul războiurilor între clanuri şi traficurilor de toate felurile, Gomorra redă povestea destinelor intersectate ale lui Toto, Don Ciro şi Maria, Franco şi Roberto, Pasquale, Marco şi Ciro. Fresca brutală şi violentă, Gomorra, descrie cu o precizie incredibilă cercurile infernale ale Camorrei napoletane pentru a ne face o imagine cât mai exactă. GOMORRA este filmat dupa un best-seller de Roberto Saviano şi se inspiră din fapte reale.

Ierburi sălbatice (Les herbes folles)

Un portofel pierdut şi găsit deschide uşa unei aventuri romantice între Georges şi Marguerite. După ce studiază actele proprietarului, nu îi este uşor lui Georges să returneze portofelul roşu pe care l-a găsit poliţiei. Nici pentru Marguerite nu este uşor să-şi recupereze portofelul fără să fie curioasă în legatură cu cel care l-a găsit. Pe măsură ce trec prin protocolurile sociale de a oferi şi a primi scuze, apar probleme în vieţile lor cotidiene.

Concursul A Drop of Sea

A piece of chalk

A piece of chalk

Un filmuleţ eco pentru nevoia de schimbare a mentalităţilor.

Complicat de simplu

Complicat de simplu

Cum te simți când totul se năruie în jurul tău? Când iluziile se târăsc și țipă jalnic după un surâs cald? Sunt sentimente care te năucesc, fantasme ale tristeții care îți macină existența... Iar tu ești singur.

Cu ochii larg deschisi

Fiecare dintre povestile pe care le stim au varsta lor, le-am citit, le-am spus pe toate, atunci la timpul potrivit si ele ne-au schimbat – ne-au aratat calea – caci mai intai a trebuit sa invatam ca binele invinge intodeauna, pentru ca mai tarziu sa aflam din romanele moderene ca nu este decat un ideal... Timpul a trecut si a venit momentul sa spunem, sa auzim, sa aflam povesti care se spun in soapta, actorii principali, vrand sa ramana cat mai ascunsi in praful de creta, insa scut metrajul „Cu ochii larg deschisi” isi propune sa rupa tacerea si fara perdea sa povesteasca despre Matei, un tanar talentat la desen, care cade prada tentatiei drogurilor.Fiecare dintre povestile pe care le stim au varsta lor, le-am citit, le-am spus pe toate, atunci la timpul potrivit si ele ne-au schimbat – ne-au aratat calea – caci mai intai a trebuit sa invatam ca binele invinge intodeauna, pentru ca mai tarziu sa aflam din romanele moderene ca nu este decat un ideal...

Domino effect

Domino effect

Atunci când drogurile ameninţă să-ţi dărâme toate piesele jocului, învaţă să spui nu.

Doza

Doza

Nu te-ai săturat să pasezi celorlalţi problema mediului?

parteneri