Despre Stațiunea Mamaia

warning: Parameter 2 to ad_flash_adapi() expected to be a reference, value given in /home/ipiff/public_html/2010/includes/module.inc on line 483.

Mamaia este o staţiune turistică de vară pe malul vestic al Mării Negre. Este situată în nordul oraşului Constanţa, România. Mamaia nu este o localitate de sine stătătoare ci un cartier al Constanţei cu foarte puţini locuitori permanenţi (sub 50), fiind însă suprapopulată pe parcursul verii. Construcţia unor ansambluri rezidenţiale, care se desfăşoară în prezent pe malul lacului Siutghiol, va schimba probabil aceasta stare de fapt.

Mamaia este o fâşie de pământ între Marea Neagră şi lacul Siutghiol cu o lungime de 8 km, însă o lăţime de doar 300 m. Plaja foarte lungă, cu o lăţime de până la 250 m este acoperită cu un nisip foarte fin. De-a lungul acesteia se află mai multe magazine, restaurante, terase, cluburi şi discoteci.

Istorie
Primele construcţii din amplasamentul actual al Mamaiei s-au construit în 1906 şi constau din cabine de lemn reunite sub două Pavilioane, terminate cu câte un foişor şi o punte care înainta în mare. Inaugurarea a avut loc pe 22 august 1906, construcţiile fiind amenajate după planurile arhitectului peisagist E. Recont, în urma extinderii portului către plajele existente în Constanţa şi a mutării "băilor de mare" într-o altă locaţie, respectiv actuala Mamaia. Pentru a înlesni accesul turiştilor către Mamaia (sau ceea ce acum înseamnă zona Cazinoului din Mamaia), între gara Constanţa şi staţiune se montează o linie de cale ferată pe traseul pe care astăzi se află Bulevardul Mamaia. Aceste construcţii au reprezentat centrul activităţilor turistice până la dispariţia lor într-un incendiu în 1920. Imediat după încheierea Primului Război Mondial, staţiunea se dezvoltă şi începe amenajarea ei, odată cu construirea rezidenţei de vară a familiei regale, în actualul Club Castel. În anul 1925 se construieşte Cazinoul iar în anul 1934 apare primul hotel, de fapt o vilă. Primul hotel în adevăratul sens, a fost Rex (1936), iar abia în 1957 apare şi Bucureşti (actual IAKI), care şi astăzi reprezintă mândria Mamaiei. În era comunistă, la Mamaia s-au realizat o serie de construcţii fără un plan de urbanizare, pentru a putea fi suportat avalul de turişti atraşi de nisipul fin. Dezvoltarea staţiunii a fost în două etape : între 1959 - 1965 s-a dezvolatat partea sudică, începând cu hotelul Parc, iar partea nordică a fost ridicată în mare parte în timpul lui Ceauşescu, adică între 1982 - 1985.

Atracţii
Principalele atracţii ale Mamaiei sunt Satul de Vacanţă, parcul de distracţii Aqua Magic şi telegondola. Radio Vacanţa este postul de radio al staţiunii, care emite în fiecare an din mai până în octombrie, începând cu anul 1966 în cinci limbi (română, engleză, franceză, germană şi rusă) în toate staţiunile de pe coasta românească a Mării Negre. În fiecare an, în timpul verii, în această staţiune se desfăşoară Festivalul muzicii uşoare de la Mamaia.

Satul de Vacanţă
„Satul de Vacanţă” este un loc pitoresc care găzduieşte 31 de restaurante tradiţionale româneşti, decorate în stil rustic, conform regiunii pe care o reprezintă fiecare. In satul de vacanta gasesti cele mai frumoase suveniruri din scoici facute manual. Aceste suveniruri sunt lucrate manual din scoici adunate iarma de pe malul marii. Micii tarabagii din satul de vacanta muncesc iarna din greu ca vara sa ofere mici cadouri de o valoare foarte mare.

Aqua Magic
Aqua Magic este cel mai modern parc acvatic de pe litoralul Mării Negre, ce se întinde pe o suprafaţă de 27200 mp (2,7 hectare). Toboganele, piscinele pentru adulţi şi copii, căderile de apă, bazinele, restaurantele, barurile, fast-food-urile şi magazinele de suveniruri transformă parcul într-una dintre cele mai vizitate zone de agrement din România.

Telegondola
Inaugurată la 16 iulie 2004, după o investiţie de aproximativ 3,5 milioane €, telegondola este un teleferic modern care face legătura între Cazino şi Hotelul Perla, pe un traseu de 2,2 km. Deplasarea se face la o înălţime de 50 m, cu o viteză de 5 metri pe secundă, întregul traseu fiind parcurs în şapte minute.

Lacul Siutghiol
Lacul Siutghiol are o lungime de 7,5 km şi o lăţime de 2,5 km. Pe cele 1900 hectare ale sale se practică sporturi de apă precum schi nautic sau yachting. Lacul Siutghiol are o insulă calcaroasă, Ovidiu, cu o suprafaţă de 2 ha, pe care este amplasat un restaurant.

Turism
Condiţiile de cazare sunt foarte bune, majoritatea hotelurilor fiind recent modernizate. În total staţiunea poate caza 20 de mii de turişti simultan în peste 60 de hoteluri de până la 5 stele. Condiţiile naturale sunt excelente: plaje întinse şi pline de nisip, briză plăcută şi apa mării caldă. Plaja este ideală începând cu mijlocul lui mai şi terminând cu septembrie târziu, când temperaturile medii depăşesc 25 de grade Celsius. Apa este caldă până spre sfârşitul toamnei.

Anual, în Mamaia se desfăşoară la Teatrul de Vară Festivalul de Muzică Uşoară Mamaia, împărţit pe trei secţiuni: Interpretare, Creaţie şi Şlagăre. Între 27 şi 28 mai 2004, în staţiunea românească s-a desfăşurat a XI-a reuniune a şefilor de stat şi de guvern din ţările Europei Centrale.

parteneri