Scurt metrajele IPIFF5

warning: Parameter 2 to ad_flash_adapi() expected to be a reference, value given in /home/ipiff/public_html/2010/includes/module.inc on line 483.

Oricine a intrat in sala de cinema unde s-au proiectat scurt-metrajele și animațiile, ar fi fost frapat de numărul de spectatori prezenți. Cu siguranță curiozitatea lor a fost răsplătită cu o serie de filme scurte și fascinante prin subiectele alese.

 

Din varietatea spectaculoasă de filme, "Icre Negre" și "Oxigen" au rămas cu siguranță în memoria spectatorilor ca două filme complet diferite dar totodată la fel de impresionante. 

 

Filmul lui Săvescu, "Icre Negre" îl are ca protagonist pe Robert (Andi Vasluianu), un tată rămas vaduv care face tot posibilul să iși ajute fiică să depasească suferința cauzată de moartea mamei. El ii promite că îi va cumpăra un cațel, din Carrefour - un loc simbolic, avînd în vedere că se traduce "intersecție" în limba franceza, poate fi considerat un simbol al situației în care se află personajele. Aflat la intersecția dintre două moduri de viața, una pe care trebuie să o lase în urmă și una care îl așteaptă, Robert va trebui să-și aleagă drumul.

 

"Oxigen" poate fi cu succes considerat produsul memoriei celor care au trăit în perioada comunista din România. Un film întunecat care prezintă o povestea oamenilor în căutare de oxigen, de libertate. 

 

Animațiile prezentate la festival au fost o surpriză, având în vedere subiectele foarte actuale pe care sunt concentrate. "Zgomot Alb", "Alba Neagra" reușesc să exprime foarte frumos problema discriminarii, un subiect delicat care este privit intr-un mod foarte jovial și lejer in ambele filme. 

 

Competiția filmelor de scurt-metraj de la IPIFF5 a fost cu siguranța un amestec de povești impresionante și subiecte profunde, iar animațiile au demonstrat că această tehincă de realizare a filmelor are un viitor luminos!

 

Realizat de Bianca Pană

parteneri