Interviu Codin Sebastian Pop

warning: Parameter 2 to ad_flash_adapi() expected to be a reference, value given in /home/ipiff/public_html/2010/includes/module.inc on line 483.

î: Ce te-a determinat sa alegi o cariera in film?

R: De mic am fost pasionat de arta vizuala, am inceput prin a desena, am continuat cu ilustratii publicitare si ilustratii pentru carte, am si scris. Practic am intrat in aceasta arta din mai multe perspective si in cele din urma filmul, a fost o forma prin care le reunea pe toate. Imi reunea toate pasiunile anterioare intr-una singura.

 

î: Unde a inceput povestea din "Pânza"?

R: A inceput din doua dorinte, una de a prezenta trei personaje alegorice, Timpul, Arta si Banii si din dorinta de a prezenta experienta spectatorului de cinema intr-un mod diferit.

 

î: Cum ai descrie filmul pentru cineva care nu l-a vazut inca?

R: Cred ca exista mai mute interpretari posibile, dar interpretarea pe care i-o dau si eu acum cand l-am vazut dupa ceva timp dupa este ca este vorba de experienta spectatorului, care intra in cinema, trece prin ecranul cinematografului, unde este martorul acestor trei povesti ale personajelor alegorice care urmaresc un tablou, tot o opera de arta, dar de alta natura. In cele din urma, spectatorul primeste acest tablou, revine cu el in lumea reala si ajunge cu el acasa. Practic acesta este nivelul simbolic, pe care il avem fiecare dintre noi cu filmul. Daca filmul ne impresioneaza, ducem parte din acea emotie cu noi acasa. Experienta filmica nu se termina in interiorul cinematografului. Desigur mai sunt si alte elemente mai ambigue.

 

î: filmul este foarte abstract, intr-adevar.

R: Da, fiind lucrarea mea de licenta nu ma asteptam sa intre in diverse festivaluri si mi-am structurat licenta si partea teoretica pe filmul de autor si suprarealismul in cinematografie, de asta nici nu poate fi incadrat intr-un anumit gen. Deci este mai degraba mai degraba un film de autor si nici nu ar trebui numit "un simplu scurt-metraj de fictiune". Daca este incadrat ar fi un esec.

 

î: Ce inseamna pentru tine IPIFF?

R: pot sa zic ca e cel putin un festival la care as vrea sa revin, sa particip sau macar sa particip la tot festivalul, pentru ca nu am aflat la timp de acest festival. Nu am apucat sa descopar tot e are de oferit IPIFF.

 

Realizat de Bianca Pană

parteneri