Cinema IPIFF pe plajă

warning: Parameter 2 to ad_flash_adapi() expected to be a reference, value given in /home/ipiff/public_html/2010/includes/module.inc on line 483.

Probabil că a trebuit să vină anul 2010, cu tot ceea ce a însemnat el și pentru IPIFF5...
Și, deși totul a început sub semnul unor incertitudini majore, se poate spune că în acest an “FILMUL!… A BĂTUT VIAȚA”…
Poate că nici cei mai optimisti dintre organizatori nu au conștientizat că se poate,chiar dacă directorul festivalului dl. regizor Dinu Tănase păstra în laptopul personal o superbă imagine, aproape neverosimilă, a unei ingemanări de plajă și nisip măturat de valuri ca o imensă sală de cinema în aer liber, în al cărei fundal trona majestuoasă PÂNZA și ECRANUL !
Fiindcă, în acest an de festival, s-a dovedit că merită să te zbați pentru un ideal, greu de atins la prima vedere - SĂ CONCUREZI CU SOARELE ȘI PLAJA DE LA MAMAIA  – în plin sezon estival!
Pe scurt, ceea ce în anii trecuți nu a fost chiar “un success de casă”,în acest an a depășit toate așteptările, dovedind că există entuziaști și împătimiți de film de calitate șiun public care nu numai că s-a bucurat de acest cinema sui-generis dar care, în fiecare seară, la fel de numeros, a cerut mereu mai mult de la “CINEMA-ul DE PA PLAJĂ”.
Chiar dacă terasa de la Flora nu i-a putut cuprinde la fel de confortabil pe toți amatorii de film, nimeni nu a renunțat să vină la filmele serii și probabil că și-ar fi dorit ca acest program să dureze până târziu în noapte.
Dacă ar fi să facem doar pe această secvență de festival o estimare a interesului real manifestat de publicul “captiv” de film, am avea imaginea de ansamblu a succesului IPIFF5 din acest an, în care s-a dovedit CĂ SE POATE!.. chiar dacă nu totul a fost doar lapte și miere.

CEA MAI SCURTĂ EDIȚIE DE FESTIVAL, a însemnat, în mod real, consacrarea deplină a FESTIVALULUI IPIFF ajuns la a V-a ediție.
Poate că la succesul “cinematografului de pe plaja”, au contribuit nu doar organizatorii…..
Poate că selecția filmelor a fost cauza principală, poate că și comoditatea de a sorbi o bere sau un pahar cu vin în timpul proiecției, poate că și briza mării, dar, cu siguranță, publicul care și-a dorit acest eveniment la care să participe și să vadă filmele românești produse în ultimul an a fost cheia acestui succes.
Este, poate, suficient să menționăm doar titlurile filmelor proiectate în fiecare seară de festival la terasa flora din mamaia:

POKER- in regia lui Sergiu Nicolaescu,producator Media Pro Pictures
CELE CE PLUTESC-regizor Mircea Danelic,produs de Tandem Film
EU CAND VREAU SA FLUIER,FLUIER,regia Florin Serban,Strada Film
WEBSITE STORY,regizor Dan Chisu,produs tot de Strada Film
TANTI,al lui Serban Marinescu,produs de MDV
CONCERTUL,lui Radu Mihaileanu,coproductie Franta-Romania.

Semnificativ apare, în acest context, hotărârea cu care două dintre invitatele să participe, după Gala de Decernare a Premiilor IPIFF5, la ultima întâlnire și petrecere de pe insula Ovidiu, au decis fără nici o ezitare să “fugă” la Terasa Flora…CA SĂ VADĂ FILME!…
Si tot semnificativ ni se pare faptul, ca cele doua invitate ,erau nimeni altele decat domnisoara Oana Stupariu ,ziarista la Telegraph si mai ales doamna,
Adriana Papp, sub a cărei conducere funcționează sălile de cinema de la Tomis Mall, unde asta se face în fiecare zi: SE PROIECTEAZĂ FILME!
Și totuși, ambele au ales fără ezitare să se ducă la filmele proiectate la CINEMA-ul de pe PLAJĂ, de la terasa Flora, din Mamaia.
ADICĂ,… SĂ VADĂ FILME ROMÂNEȘTI!
 

Mihai Gheorghiu

foto: Corina Sanda

parteneri