Mănuşi Roşii - le mai poți scoate?

warning: Parameter 2 to ad_flash_adapi() expected to be a reference, value given in /home/ipiff/public_html/2010/includes/module.inc on line 483.

Filmul lui Radu Gabrea reuşeşte să demonstreze puterea sistemului politic comunist din anii 50, prin ochii lui Felix, un scriitor sas cu o soartă nefericită..

Scena care deschide filmul îl prezintă pe protagonist într-o ninsoare care duce cu gândul la locul din care a plecat totul: Rusia şi toţi micii săi monştri, pe care i-a născut în timp. Restul filmului este o alternanţă continuă între realitatea prezentă a lui Felix, dintre pereţii reci ai închisorii şi trecutul său, o umbră în care nici el nu mai crede.

O scenă importantă este aceea în care Felix reuşeşte să treacă de anxietatea sa şi de atmosfera confuză din închisoare, jucând împreună cu Vlad, colegul său de celulă, un joc de Friptea. În ciuda suferinţelor, Felix reuşeşte să rămână cât de cât uman, chiar dacă acest lucru pare imposibil.

Din punctul de vedere al scenariului, al replicilor, una dintre ele iese în evidenţă mai mult: Ţi-ai pus mănuşile roşii? Deja în palme eşti comunist!” Aşadar Felix cedează sistemului şi cu preţul demnităţii devine un alt mic monstru al acestuia.

 

În ceea ce priveşte realizarea filmului, avem parte de cadre clasice, simple, în care rolul cel mai important îl joacă adesea mediul în care se desfăşoară acţiunea: o celulă rece şi întunecată, un birou sumbru, un cartier săsesc.

Evoluţia protagonistului este deosebit realizată de talentatul Alexandru Mihăescu (Felix). Debordând de o anxietate cronică la început, atinge acel "catharsis”, după cum numeşte maiorul rezultatul vieţii în închisoare, prin abandonarea tuturor valorilor sale morale în favoarea unei speranţe că totul se va sfârşi.. Adevărul ajunge să fie un termen relativ pentru el, nemaiştiind dacă trecutul său s-a întâmplat sau a fost doar un vis. Ceea ce îi rămâne în cele din urmă este anxietatea cronică.

Un film emoționant despre sacrificiile pe care le-a făcut un tânăr ajuns pradă sistemului comunist. Ca şi toţi prietenii săi, va afla că acesta nu poate fi de încredere şi într-un sfârşit se va alege doar cu o dezamăgire profundă şi cu mănuşile roşii.

Bianca Pană

parteneri