Încă un film despre sex, droguri şi... hip-hop? - Tanti

warning: Parameter 2 to ad_flash_adapi() expected to be a reference, value given in /home/ipiff/public_html/2010/includes/module.inc on line 483.

Încă un film despre sex, droguri şi... hip-hop? Nu, nicidecum. Sigur, Tanti, noul lungmetraj al regizorului Şerban Marinescu înglobează multe locuri comune ale cinematografiei mondiale. Narcoticele, relaţiile sexuale deviante, violenţa, libertinajul sunt bifate. Însă filmul se centrează pe povestea Marilenei (Cecilia Barbora), o femeie trecută deja de 40 de ani. O femeie care prin comportamentul, atitudinea şi aspiraţiile tipice vârstei îşi poartă veritabilul şi venerabilul atribut “tanti”.

O situaţie pe care ea hotărăşte să o schimbe. Din primele minute ale filmului, Marilena rupe relaţia cu soţul ei belgian. Apatic şi plictisit de rutina maritală, el o dezgustă când, pentru a diversifica şi revitaliza relaţie conjugală, recurge la serviciile Simonei (Cosmina Păsărin). Pentru a se descătuşa de vechiile concepţii şi pentru a-şi regăsi tinereţea, se împrieteneşte cu Fredi (Mircea Silaghi), un tânar traficant şi bişniţar. În permanenţă prinsă între a-şi păstra o urmă de demnitate şi a-şi însuşi comportamentul noilor ei prieteni, Marilena ajunge intr-un final in mijlocul lucrurilor. Iar ceea ce iniţial nu par decât glume proaste vor deveni adevărate fărădelegi.

Filmul este o desfăşurare de forţe ale marginalului ce se acumulează şi înghit orice marcă a inocenţei. Pentru că asta este miza filmului. A arăta cum inocenţa Marilenei, sub stigmatul năzuinţei de a se desprinde de depravarea soţului, se transformă în complicitatea la o serie de infracţiuni făcute cu putinţă numai cu ajutorul ei. Ritmul crescendo al filmului devine ameţitor, şi degringolada generală culminează cu o supradoză, o crimă, o hăcuire şi multe alte violenţe. Ultimele scene, în care Marilena izbucneşte în crize de isterie par a avea tocmai sensul unei tentative de ispăşire, de despovărare şi revenire la stadiul ingenuităţii. Dar oare e cu putinţă aşa ceva? Mai ales când cadavrul împrăştiat al Simonei se apropie de ea cu o lentoare sinistră, dar sigură?

parteneri