IPIFF5 Opening Gala

warning: Parameter 2 to ad_flash_adapi() expected to be a reference, value given in /home/ipiff/public_html/2010/includes/module.inc on line 483.

Teatrul Naţional Constanţa. Aproape ora 19. Covorul roşu este plin. Lumea se grabeşte să intre la gala de deschidere a IPIFF, ajuns la ediţia a cincea. Regizori, producători, actori intră în hol, schimbă câteva vorbe între ei sau cu organizatorii festivalului şi se aşează la locurile lor în sală. Jurnaliştii roiesc în jurul lor, sperând să audă ceva interesant sau să facă rost de un interviu cu vreunul dintre invitaţi. Toţi sunt curiosi să vadă spectacolul …Before “The End” After… Motive sunt destule: cronici excelente, momente inedite care îmbină teatrul şi coregrafia, scene din filme din epoca de aur a cinematografului. Actorii din piesă, două generaţii de absolvenţi ai Universităţii de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, se pregătesc şi ei în culise. Luminile se sting în sală, se mai aud doar clicurile aparatelor de fotografiat.
Afară este încă agitaţie. Mai sunt de venit invitaţi, printre care Radu Gabrea, al cărui film - Mănuşi Roşii - are premiera oficială la gală. Câţiva jurnalişti şi-au dat parcă seama că întârzie şi îl aşteaptă. O maşină se opreşte în faţa teatrului şi câţiva membrii ai echipei se grăbesc să îl întâmpine pe regizor. Imediat, un jurnalist îl acaparează pentru a îi lua un interviu.
În pauză, nebunie iar în holul teatrului. Invitatii vorbesc între ei despre piesă. Din când în când se aude, mai tare, câte o exclamaţie. “Mai rar aşa spectacol bun!” sau “A fost extraordinar!”. E cald încă, dar organizatorii s-au gândit şi la asta. O tonetă de îngheţată este pusă la intrare, iar în drumul spre o ţigară sau puţin aer, invitaţii îşi iau câte una. Criticul Manuela Cernat, actorul Dorian Boguţă, producatorul Mihai Orăşanu, animatorul Dinu Şerbescu se plimba între hol şi faţa teatrului.
Un sfert de oră de pauză şi invitaţii sunt rugaţi să intre în sală. Începe discursul preşedintelui festivalului, Dinu Tănase, semn clar că de acum, timp de patru zile, cineaşti şi cinefili pot să se bucure de filmele din competiţie. Cu probleme, mai greu ca în alţi ani, IPIFF a reuşit să aducă numai filme bune pentru public. Cum ar fi filmul “Mănuşi roşii”, ce are premiera in această seară.
Radu Gabrea este chemat pe scenă să vorbească despre noul lui film, “Mănuşi rosii”. A doua parte a unei trilogii şi continuarea lung metrajului “Cocoşul decapitat”, filmul vorbeşte despre închisorile din perioada anilor 50. Le multumeşte celor implicaţi în producţie, deşi actorii nu au ajuns la IPIFF fiind ocupaţi cu alte filmări. Pentru că lumea e deja nerăbdătoare, regizorul coboară de pe scenă, luminile se sting şi începe filmul. După două ore, lumea iese la fel de mulţumită ca după spectacol. “Mănuşi roşii” este o nouă reuşită a regizorului şi producătorului Radu Gabrea. Altfel, nu ar fi fost felicitat de aproape toţi cei prezenţi la deschidere.
Invitaţii mai stau putin în holul teatrului, schimbă câteva impresii despre începutul IPIFF şi pleacă. A doua zi, la Cityplex, vor fi proiecţii de gală şi premiera noului film al lui Şerban Marinescu, “Tanţi” şi începe competiţia şcolilor de film. Lung şi scurt metraje care clar vor fi pe placul publicului.

Ana-Maria Dinescu

foto: Silviu Doroftei

Fotografii facute pentru TELEGRAF de Marian Muscalu, Iliuta Todeasa si Iulian Fotea.

parteneri