Afis IPIFF 2008

Cronica zilei - Geometria S a Fiintei

“You don't take a photograph, you make it!” (Nu doar faci o fotografie, o creezi) Ansel Adams.

Oamenii citesc fotografia într-un mod foarte superficial, iar mesajul ei nu trece de gândurile lor de moment. Pentru că ele traduc imaginea respectivă doar prin asocierea cu ceva familiar. Mi-am dat seama de acest lucru discutând. Cel puţin acum,  nu mă mai contrariază răspunsuri de genul “e doar o altă viziune asupra nudităţii” şi ”nu ştiu ce să spun despre”.
După expoziţie, am felicitat-o pe ChiHae. Din trei motive:
1. Pentru că (m-)am întrebat. Dacă liniile curbe înseamnă feminitate, e obligatoriu să însemne şi sensibilitate? A fost prima dată cînd, privind o fotografie, liniile curbe mi-au sugerat forţă (bine, o oarecare influenţă aici a avut-o şi doamna Manuela Cernat care i-a făcut o scurtă prezentare Ioanei şi astfel am aflat că are centura neagră . Şi pentru că litera “S”-curbe simetrice- alături de cuvântul “Geometrie”  îmi spune atât de multe! (aici nu a fost nevoie să mă întreb. Ştiu că nu e o asociere întâmplătoare.)


2.Pentru că am învăţat că feminitatea nu se măsoară în vârstă, formă sau culoare (mi-am depăşit  partea conservatoare care credea că nuditatea unei persoane în vârstă nu-mi spune nimic artistic, ci strict ceva biologic ) şi nu are limite (fotografiile cenzurate s-au bucurat de cel mai mult succes).

3.Pentru că nu a fost nevoie să mint, felicitând-o. Şi pentru că uşor intimidată de felul în care şi-a deschis sufletul în faţa noastră, nu am apucat să-i spun că expoziţia a reuşit să schimbe ceva în toţi cei care deja au învăţat să citească o fotografie.

Dana Bortolini