Afis IPIFF 2008

Prima ediţie IPIFF la final - image

Prima ediţie IPIFF la final

“Am avut o sală foarte caldă aici. Mulţumesc.” Acestea au fost cuvintele rostite pe scena Teatrului Naţional din Constanţa de către Cătălin Mitulescu, al cărui film, Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii, produs de el şi fratele său, Daniel Mitulescu, a fost marele câştigător al primei ediţii a Festivalului Internaţional al Producătorilor de Film Independenţi – IPIFF. Festivalul s-a desfăşurat în Constanţa începând cu 4 septembrie, în trei locaţii diferite (Glendale Cinema Tomis Mall, Cinema Studio şi Arenele Tomis), a avut peste 150 de invitaţi români şi străini şi a prezentat publicului constănţean producţii româneşti din ultimii 2 ani, dar şi filme străine în premieră pe marile ecrane din România. Între cele 31 de titluri ale selecţiei IPIFF, în Competiţie s-au aflat 6 lung metraje şi 15 scurt metraje. Festivalul a ajuns la final în seara de 10 septembrie cu Gala de închidere şi decernarea premiilor IPIFF 2006. Gazda ceremoniei a fost, ca în toate cele şase seri ale festivalului, actriţa Maia Morgenstern.

Printre invitaţii care au păşit pe covorul roşu şi au urcat pe scena Teatrului Naţional pentru a prezenta şi înmâna premiile IPIFF s-au numărat regizorul de teatru Alexandru Tocilescu, critcul de film Manuela Cernat, producătorul Dumitru Moroşanu sau directorul studioului “Alexandru Sahia”, Marius Iuraşcu. Pe lânga “Trofeul Mării Negre”, acordat celui mai bun lung metraj din Competiţie – filmului Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii, cele 2 jurii IPIFF au hotărât să acorde un premiu special mediumetrajului Marilena de la P7, regizat de Cristian Nemescu. Juriul şi-a motivat decizia prin faptul că filmul (cu o durată de 45 minute), deja prezentat şi premiat în numeroase festivaluri internaţionale, era extrem de greu de încadrat fie în secţiunea de scurt, fie în cea de lung metraj. Prezentă pe scenă pentru a ridica premiul, producătoarea Ada Solomon a spus că Marilena… “este un film care a început cu gândul, voinţa şi banii lui Cristian Nemescu” şi a tinut să le mulţumeasca celor trei oameni de la care a pornit ideea filmului – Andreea Vălean, Cătălin Mitulescu şi Liviu Marghidan.

Premiul pentru cea mai bună regie i-a fost acordat lui Corneliu Porumboiu pentru A fost sau n-a fost?. Dan Burlac, producătorul executiv al filmului, a spus că speră ca exemplul lor să le dea curaj şi altora pentru că “dacă iubeşti cinemaul se poate face film independent şi in România.”

Alte premii au fost cel pentru Cel mai bun scurt metraj, primit de filmul Lampa cu căciulă, regizat de Radu Jude şi produs de Ada Solomon şi o menţiune specială acordată filmului de animaţie Acum este… MAXIMA, regizat şi produs de Dinu Adrian Şerbescu. Premiul “Alexandu Sahia”, destinat unuia dintre filmele prezentate în cadrul Competiţiei de scurt metraj şi constând în asigurarea producţiei unui film documentar sau de scut metraj i-a revenit producţiei Moldova-Film Saşa, Grişa şi Ion, semnată de Igor Cobileanski. A mai existat şi un pemiu oferit de Kodak Cinelabs România pentru susţinerea producătorilor independenţi care i-a fost acordat filmului One Shot Wonder, regia Cătălin Leescu, produs de Carter Films.

Un moment special a fost reprezentat de acordarea celor două premii de excelenţă, prezentate chiar de cei doi oameni care au iniţiat ideea acestui festival unic în România – organizatorul IPIFF, Cristian Zgabercea şi producătorul festivalului, Dinu Tănase. Unul dintre premiile de excelenţă i-a fost înmânat compozitorului Eugen Doga, autorul coloanei sonore a filmului Şatra si a altor pelicule semnate Emil Loteanu, Ion Popescu Gopo s.a. Celălalt i-a fost acordat producătorului francez de origine română Marin Karmitz pentru contribuţia deosebită la promovarea filmului românesc în lume.

Ultima seară a festivalului s-a încheiat cu două concerte susţinute de ansamblul muzical francez NADARA şi trupa muzical-coregrafică COPIII SOARELUI din Chişinau, care a prezentat publicului un recital compus în mare parte din cântece compuse de Eugen Doga pentru coloana sonoră a filmului Şatra.