Afis IPIFF 2008

IPIFF la a cincea zi - image

IPIFF la a cincea zi

În această seară în cadrul Festivalului Internaţional al Producătorilor de Film Independenţi (IPIFF) continuă Competitia de lung metraj cu filmul lui Corneliu Porumboiu A fost sau n-a fost?, premiat la Cannes cu Camera d'Or şi la Festivalul Internaţional de Film Transilvania cu Trofeul Transilvania pentru Cel mai bun film aflat în competiţie, Premiul Zilelor Filmului Românesc şi Premiul Publicului. Debutul lui Porumboiu va fi prezentat cu începere de la ora 21:00 la Glendale Cinema Tomis Mall. În sală se va afla Dan Burlac, producătorul executiv al filmului. În deschiderea serii juriul pentru scurt metraj îşi va indrepta atenţia asupa unei animaţii satirice - Acum este... MAXIMA, în regia lui Dinu Şerbescu şi a două comedii din Republica Moldova - Unde dai şi unde crapă şi Sasa, Grişa şi Ion. Producătorul celor două filme, Valentin Todercan şi cei doi regizori - Petru Hadîrcă şi Igor Cobileanski sunt trei dintre invitaţii IPIFF la Proiecţia de gală din această seară. Dinu Şerbescu, va fi de asemenea prezent în faţa publicului şi va încerca să convingă spectatorii că "se poate şi altfel" - ideea de plecare a ciclului de pilule satirice din care face parte scurt metrajul Acum este... MAXIMA.

"Nişte producători mai independenţi ca noi sunt greu de găsit", a declarat Sorin Drăgoi despre munca realizată de el şi soţia sa, Alina Teodorescu. Sosit din Germania, Sorin Drăgoi a vorbit ieri, în deschiderea Galei filmului documentar, despre Paraiso, filmul produs de el şi de casa sa de producţie TEO-Film: "Vizita în Cuba şi pulsul vieţii de acolo mi-au adus sentimentul României de dinainte de '90, pe care nu l-am putut regăsi întorcându-mă în ţară după Revoluţie. Sper că, pentru public, acest film să însemne retrăirea acelei perioade sau, pentru cei care nu au prins-o, conştieintizarea a ceea ce a însemnat viaţa de dinainte de Revoluţie". Proiecţia de filme documentare a continuat cu scurt metrajele din competiţie: Câte ceva despre Regina Maria, în regia lui Sorin Ilieşiu, şi trilogia lui Laurenţiu Damian Geometria Iluziei - Portrete subiective. Aflat în faţa publicului, Laurentiu Damian a spus că şi-a dorit să realizeze "un film despre trei artişti şi despre pasiunea şi iubirea lor pentru artă".

Ieri a sosit la Constanţa unul dintre invitaţii speciali ai IPIFF – Eugen Doga, compozitor din Republica Moldova, a cărui semnătură se regăseşte pe numeroase coloane sonore, precum cea a filmului Şatra, în regia lui Emil Loteanu. Lui Eugen Doga i se va acorda Premiul de Excelenta în cadrul Galei de Închidere a primei ediţii a Festivalului Internaţional al Producătorilor de Film Independenţi.

Maine, de la ora 18:00, pe lângă filmele proiectate în cadrul Competiţiei, IPIFF organizează la Glendale Cinema Tomis Mall lansarea cărţii Petrecere într-un pian cu coadă, de Mihai Ispirescu. Seara continuă cu vernisajul de artă fotografică, semnat de Ada Vertan, producătorul aceluiaşi film şi cu vizionarea acestuia. Alături de ea se vor afla scenograful Ştefan Antonescu şi cel care a semnat muzica filmului, Mihai Pocorschi. De la ora 21:00 competiţia de lung metraj va continua cu filmul Happy end, reprezentat la Constanţa de producătorul Alexandru Iclozan şi de regizorul Radu Potcoavă.