Afis IPIFF 2008

IPIFF şi invitaţii săi - image

IPIFF şi invitaţii săi

"Este un festival bazat pe toleranţă şi respect" a spus Dinu Tanase la Proiecţiei de Gală de joi, 7 septembrie, din cadrul Festivalului International al Producătorilor de Film Independenţi (IPIFF). La Glendale Cinema Tomis Mall, cu începere de la ora 19:00, festivalul a continuat cu scurt metrajele One Shot Wonder, în regia lui Cătălin Leescu şi Mere la cuptor, semnat de Alexandru Mavrodineanu şi cu lung metrajul lui Sergiu Nicolaescu 15. Cei trei realizatori s-au aflat în sala plină a cinematografului pentru a-şi prezenta filmele. Dacă regizorul Cătălin Leescu a spus că filmul său este unul necovenţional, "fiind şapte minute de film independent, care prezintă prima secvenţă mişto a unui film care nu există", Alexandru Mavrodineanu a declarat că "filmul meu s-a făcut şi să sperăm că există". "Ambalajul filmului este cât mai comercial cu putinţă", a mai adăugat Cătălin Leescu, iar Alexandru Mavrodineanu, evident emoţionat în faţa publicului numeros, a spus că este pentru prima dată când filmul său este prezentat într-un cadru atât de "oficial, în faţa unui public specialist". Maia Morgenstern, gazda festivalului, dar şi una dintre protagonistele filmului 15, a rugat publicul constănţean să-i înţeleagă emoţia şi subiectivismul şi l-a invitat pe Dinu Tanase, preşedintele festivalului, să prezinte filmul lui Sergiu Nicolaescu. Acesta a subliniat că festivalul îşi propune să promoveze atât tineri pasionaţi de film, oameni care investesc proprii bani pentru a-şi definitiva proiectele, cât şi regizori deja consacraţi ai filmului românesc.

Ziua de ieri, 6 septembrie, a început pentru invitaţii IPIFF cu o excursie în Delta Dunării. Producători, actori sau critici de film români şi străini, printre care Borys Slawik, Marei Bauer, Valerian Sava, Emanuel Lăzărescu şi Nicodim Ungureanu au putut vedea, într-o plimbare cu barca sau şalupa, locurile extrem de ofertante vizual ale Deltei Dunării.

Mâine, 8 septembrie, ora 21:00, Competiţia continuă cu o seară de comedie. Două scurt metraje din Republica Moldova - Unde dai si unde crapă, în regia lui Petru Hadîrcă, şi Saşa, Grişa şi Ion semnat de Igor Cobileanski vor asigura buna dispoziţie în sala de la Glendale Cinema Tomis Mall. O animaţie satirică, Acum este... MAXIMA, în regia lui Adrian Şerbescu şi tragi-comedia A fost sau n-a fost?, semnată de Corneliu Porumboiu vor continua seara. Dan Burlac, producătorul executiv al filmului A fost sau n-a fost? va fi prezent la proiecţie pentru a răspunde întrebărilor publicului constănţean. Filmul, câştigător al premiului Camera d'Or în cadrul Festivalului de la Cannes, va fi prezentat în avanpremieră naţională la Constanţa. În sală se vor mai afla cei doi regizori din Republica Moldova, Petru Hadîrcă şi Igor Cobileanski, cât şi producătorul celor două filme, Valentin Todercan, reprezentantul Casei de producţie Moldova-Film.