EDIȚIE SPECIALĂ- IPIFF XIV 2019

Pentru a susține și promova filmul independent din România,

UPFAR ARGOA lansează în cadrul

FESTIVALULUI INDIE AL PRODUCĂTORILOR INDEPENDENȚI

IPIFF 2019 ediția a XIV-a un CONCURS DE SCENARII

de lung-metraj și scurt-metraj de ficțiune.

 

Adresat în special producătorilorcare au un scenariu sau care dețin drepturile cesionate de autorul scenariului, concursul este de asemenea destinat scenariștilor profesioniști, dar și amatori, și tinerilor regizori care se pregătesc de debutul în lung-metraj – în căutarea unui producător.

Concursul este menit să descopere scenarii cu potențial și să le ajute să găsească parteneri care le pot transforma în filme de lung și scurt metraj.

Prin acest proiect IPIFF 2019 ediția a XIV-a își propune să devină un punct de întâlnire între scenariști, regizori și producători din România, dar să le și ofere o deschidere spre industria europeană de film.

Concursul îi va și ajuta pe cei care sunt interesați de valorificarea unuia din scenariile alese să înțeleagă mecanismul european de susținere a cinematografiei, modalitățile prin care se pot perfecționa proiectele cu ajutorul workshop- urilor de specialitate din cadrul uniunii europene, și va facilita proiectelor într-o etapă mai avansată, întâlnirea cu posibili coproducători din țări partenere fondului european Media.

          Structura

          Deadline înscriere –31 Octombrie 2019

          (TBA - prezentare detaliată comisie/juriu, minim 3 profesioniști)

          Selecție proiecte – 10 scenarii – mijloc noiembrie

Concursul este gândit să încurajeze descoperirea unor scenarii valoroase și UPFAR ARGOA  să ajute la valorificarea acestora,transformându-le  în filme. Concursul își propune să devină o platformă națională care să unească profesioniști din mediul audio-vizualului și să-i încurajeze să-și prezinte lucrările.

De asemenea, concursul le este destinat și tinerilor regizori, autori, care au o variantă de scenariu de lung-metraj/scurt metraj de ficțiune, dar nu au încă un producător sau perspective de a intra în producție.

       Workshopuri pentru autorii scenariilor selectate.

           (4 zile în cadrul festivalului)

Proiectul conține și o componentă practică, menită să-i ajute pe autorii scenariilor selectate sau a producătorilor deținători de drepturi cesionate de autor să înțeleagă contextul mai larg european în care proiectele lor pot fi implicate. De asemenea, concursul își propune să-i susțină pe aceștia să înțeleagă potențialul real al proiectelor lor, precum și traiectoria pe care scenariul lor o poate avea, din stadiul actual până la o premieră internațională la un festival prestigios european.

Workshop Pitch

Un curs intensiv care să-i ajute pe participanți să-si prezinte proiectul cât mai eficient și interesant, cât să stârnească interesul posibililor regizori și producători invitați.

Workshop Scriere

Împreună cu partenerii festivalului (MFI script2film, Torino FilmLab, Midpoint - TBA) concursul va aduce profesioniști internaționali care îi vor ajuta pe autorii proiectelor selectate

să găsească modalități de a îmbunătății proiectele lor, facilitându-le astfel o deschidere mai amplă asupra propriului potențial creativ.

 

Workshop de prezentare a Industriei Cinematografice Europene

Împreună cu partenerii festivalului, acest workshop își propune să-i inițieze pe scenariștii proiectelor selectate să înțeleagă traseul intonațional pe care un proiect cinematografic îl poate avea, dar și să-i ajute să se simtă protejați din punct de vedere legal: de la procesul de cedare

sau cesionare a drepturilor de autor, trecând prin etapele de finanțare europene, până la producție și post-producție, ajungând într-un final și la distribuția internațională posibilă a proiectului inițiat de ei.

Pitch Final

Pentru că acest concurs este menit să creeze o punte între scenariști și cei care pot transforma scenariul în film, proiectul va crea un mediu generos în care scenariștii își pot prezenta proiectele în fața unor regizori și producători naționali.

În afara pitch-ului – cu o durată maximă de 5 minute/ proiect – vor exista și întâlnirione-to-one, în care scenariștii vor putea discuta față în față cu regizorii și producătorii interesați de scenariul lor – 30 min / întâlnire.

Premii Concurs

În cadrul Galei de Închidere IPIFF XIV– în afara decernării premiilor pentru Secțiunea COMPETIȚIE, festivalul va acorda 3 premii  pentru CONCURSUL DE SCENARII.

Premiul I

          5000 euro - la intrarea in producție a filmului

          (2000 euro pentru sceenarist și 3000 euro pentru producție

Premiul II

UPFAR ARGOA  va facilita participarea unui proiect care și-a găsit deja echipă (scenarist-regizor-producător) în cadrul unui Market de Film la alegere, depinzând de cât de avansat este proiectul și posibilitățile de a obține finanțare internațională (Rotterdam CineMart - final Ianuarie / Berlinale Film Market - final Februarie / Cannes Marche du Film - mijloc Mai / Karlovy Vary, început Iulie /  Locarno Film Festival - început August / Veneția Film Festival - început Septembrie / CoCo, Cottbus East European Film Market - început Noiembrie) – UPFAR ARGOA plătind taxa de înscriere, transport și fee de participare pentru echipă.

Premiul III

UPFAR ARGOA va facilita participarea autorului în cadrul unui workshop de film partener festivalului care crede în posibilitatea dezvoltării proiectului (MFI, MidPoint, Torino Film Lab)

 

Proiect inițiat și coordonat de

            Nicolae Constantin Tănase

            Mobil: 0721 999 560

mail :tanasenic@yahoo.com            

 

UPFAR ARGOA lansează în cadrul
FESTIVALULUI INDIE AL PRODUCĂTORILOR INDEPENDENȚI
IPIFF 2019 ediția a XIV-a un CONCURS DE SCENARII
de lung-metraj și scurt-metraj de ficțiune.