PLEDOARIE PENTRU INDIE

Alt Love Building(r. Iulia Rugina, 115 min)

“Seria de filme Love Building este un produs de succes pentru ca reprezinta rezultatul stradaniilor unor oameni profund pasionati de cinema... Beneficiile noastre morale au fost uriase... Avem mindria de a fi adus oamenii in sala de cinema sa vada comedie de calitate si de a transforma scoala noastra de actorie intr-o casa de productie respectabila...

De asemenea am fost avantajati si ca actori, atit noi, cit si studentii nostri actori care sint sigur ca au invatat cite ceva pe platoul de filmare. Sincer... bani nu am cistigat, dar nici nu am pierdut. Ce pot spune cu siguranta este ca am cistigat  increderea si certitudinea ca se pot face filme bune cu bani putini.

Am fost onorati de colaborarea cu Vivi Dragan, unul dintre cei mai mari directori de imagine din Romania si am ramas prieteni "pe viata" cu Iulia Rugina, regizoarea filmelor. 

Eu ca actor voi spune ca Love Building si Alt Love Buiding mi-au oferit rolul perfect la momentul potrivit si ii voi fi mereu dator prietenului Dragos Bucur pentru ca a dus greul filmarilor, menajindu-ne de multe ori pe noi ceilalti.” (Alexandru Papadopol, actor si producator)

 

Aliyah Dada(r. Oana Giurgiu, documentar, 116 min)

“Ce ma atrage cel mai tare la profesia de producator este faptul ca trebuie sa iti folosesti la maxim imaginatia, creativitatea si desigur intuitia. Sunt calitati cu care de regula autorii nu-i crediteaza pe productori. Se inseala, daca munca mea nu ar presupune aceste incercari nu as face o zi meseria asta.” (Oana Giurgiu, regizoare si producatoare)

 

Autoportretul unei fete cuminti(r. Ana Lungu, 81 min)

Autoportretul unei fete cuminti este un film facut cu foarte multa dragoste si entuziasm. Sint 2 lucruri esentiale, din punctul meu de vedere, pentru a demara si a reusi in domeniul acesta al cinema-ului, sa faci ceva.

Mai departe, sigur e nevoie de mult mai multe si oricum, pornim de la asumptia ca avem un scenariu foarte bun si necesitatea clara de a face acest film, acum.

Cu Ana Lungu am lucrat extraordinar pentru ca a venit cu doze serioase de entuziasm si dragoste pentru film si oamenii din jur.

A fost foarte dificila productia neavind nici un fel de finantare la ora aceea pentru proaspat refuzatul la CNC, Aventurile unei fete cuminti cum se numea initial. Atunci ne-am mobilizat fortele si am inceput impreuna sa convingem pe altii de proiectul Anei.

Au fost multe incercari atit in cele 24 zile de filmare dar si la post productie. Dar cu ajutorul prietenilor si finantatorilor am reusit. Si mai departe, ne bucuram impreuna ca acest film place si altora, atit publicului rominesc dar si celor din festivalurile Internationale de gen. “ (Anca Puiu, producator)

 

Bucuresti, unde esti?(r. Vlad Petri, documentar, 80 min.)

“Realizarea filmului Bucuresti, unde esti? nu s-ar fi putut materializa fără aportul unei echipe extrem de dedicată, formată din editorul Gabi Basalici, editorul de sunet Vlad Voinescu, coloristul Vlad Plăiașu și regizorul Vlad Petri. A fost o producție 100% independentă, realizată din fonduri proprii, aproape inexistente. A fost un film la care are am lucrat 2 ani, un proiect la care s-au alăturat pe parcurs și alți oameni entuziaști, care l-au suținut, printre care Tudor Giurgiu, Corina Șuteu și Oana Radu." (Vlad Petri, regizor si producator).

 

Bucuresti Non Stop(r. Dan Chisu, 86 min)

“Filmul spune o poveste dintr-un cartier bucurestean, unde inca exista non-stopuri. Este radiografia unei lumi in care se pot intalni o mie de povesti. De la profesori universitari, pana la derbedei sau golani, in functie de ce nevoi au in noaptea respectiva, toti pot ajunge la non-stop.

Bucuresti NonStop este un film independent si o invitatie pentru toti regizorii care spera sa faca film, sa-si gaseasca singuri sursele si resursele, pentru ca eu cred ca se poate. Eu am demonstrat asta deja, fiind la al saselea lung metraj. In viata de cineast trebuie sa iti asumi si riscuri, sa ai si bucurii si necazuri. O reusita financiara nu justifica neaparat o actiune de acest gen.” (Dan Chisu, regizor, scenarist si producator)

 

Lumea e a mea(r.Nicolae Constantin Tănase)

Lumea e a mea nu e doar filmul de debut al unui regizor. E mai mult decat atat - este debutul unei generatii. Media de varsta a echipei nu depasea 22 ani, majoritatea membrilor inca erau studenti in facultate si fara experianta unei filmari de lung metraj. Nae si cu mine eram printre cei 'batrani', la cei 27-28 de ani ai nostri.

Cea mai mare satisfactie profesionala de pana acum a fost bucuria de a lucra  cu o echipa atat de tanara, care nu doar ca intelegea caracteristicile unei productii independente, ci se arunca cu tot sufletul inainte, fara ezitare. Consider ca asemenea legaturi, sincronizari nu se intampla prea des, astfel ca sunt recunoscator intregii echipe si tuturor partenerilor care ne au dat putere si incredere sa facem Lumea e a mea. (Radu Stancu, producator)

 

Poveste de dragoste (Cristina Iacob)

“Poveste de dragoste este un film atemporal, el va rezona cu toate generațiile, indiferent de anul în care îl vor vedea. Acum am considerat că este momentul cel mai bun pentru a-l dărui publicului.

Eu cred ca nu exista iubire perfectă și nici relație perfectă. Sunt zile când ne trezim morocănoși și zile cand zburdăm de fericire. Sunt momente de îndoială, provocări care n-ar trebui să destrame o iubire sinceră. Aceste provocări ar trebui să întărească o relație. Cred ca ar trebui să mai lăsăm de la noi, să învățăm să comunicam sincer și să luptăm pentru dragoste. Despre asta este vorba în film.

Este un film care va mângâia suflete și care va trezi o stare extrem de bună în spectatori. Acest film este o bucată din mine pe care vreau să o dăruiesc tuturor celor care vor vedea filmul. “ Cristina Iacob (regizor).

 

Pasaport de Germania(r. Razvan Georgescu, documentar, 89 min)

„Pașaport de Germania” a avut o traiectorie de producție relativ ușoară. Regizorul Răzvan Georgescu a pornit proiectul și l-a dus pentru câteva luni pe umerii lui, deschizând singur ușile unui fond de film german și ale televiziunii MDR.

Apoi, a trecut ștafeta de producție unei companii din Berlin și nouă, la București, care am dus proiectul la HBO și am obținut finanțarea europeană. După încă șase luni, construcția filmului a fost complet finanțată; ea imită, în cele din urmă, povestea filmului: este o coproducție româno-germană născută pe cale naturală. (Alexandru Solomon, producator)