Pasaport de Germania

Fimul spune povestea celui mai amplu negot de oameni din Europa secolului XX: vanzarea organizata, sistematica a intregii populatii germane din Romania catre statul Republica Federala Germania. Documentarul se axeaza pe istoriile personale ale celor direct afectati de acest transfer.

 

Producător: Hi Film

Distribuitor român: Hi Film

Regizor: Razvan Georgescu

Gen: Documentar

Durata: 89 min

 

 

Pasaport de Germania(r. Razvan Georgescu, documentar, 89 min)

„Pașaport de Germania” a avut o traiectorie de producție relativ ușoară. Regizorul Răzvan Georgescu a pornit proiectul și l-a dus pentru câteva luni pe umerii lui, deschizând singur ușile unui fond de film german și ale televiziunii MDR.

Apoi, a trecut ștafeta de producție unei companii din Berlin și nouă, la București, care am dus proiectul la HBO și am obținut finanțarea europeană. După încă șase luni, construcția filmului a fost complet finanțată; ea imită, în cele din urmă, povestea filmului: este o coproducție româno-germană născută pe cale naturală. (Alexandru Solomon, producator)

 

Filmul spune povestea celui mai amplu negoț de oameni din Europa secolului XX: vânzarea organizată, sistematică a întregii populații germane din România către statul Republica Federală Germania. Documentarul se axează pe istoriile personale ale celor direct afectați de acest transfer. În timpul prezenței lor continue de 850 de ani pe teritoriul Transilvaniei și mai mult de 200 de ani pe teritoriul Banatului, germanii au înfruntat vitregiile naturii, epidemii, invaziile mongolilor și s-au opus încercărilor de asimilare din partea ungurilor și a românilor. Deși în această perioadă au îndurat deportări în regiunea Bărăganului și în Uniunea Sovietică, și-au făcut o viață aici și au ajuns la o poziție socială confortabilă. După toți acești ani, germanii au dispărut din România peste noapte. Au fost cumpărați și vânduți în urma unei înțelegeri secrete ingenioase. Cu ce probleme se confruntă în ziua de azi persoanele care au fost „vândute” în acest fel? Care sunt consecințele personale, psihologice, morale, sociale și economice ale acestui transfer de populație la mai mult de 25 de ani de la realizarea lui? Care este prețul libertății? Acestea sunt câteva dintre întrebările la care documentarul "Pașaport de Germania" încearcă să dea un răspuns.

(http://www.hbo.ro/movie/pasaport-de-germania_-78990)