ALIYAH DADA

TROFEUL IPIFF X 2015 pentru cea mai bună producție INDIE de FILM de LUNG METRAJ DOCUMENTAR: Aliyah DaDa (Regia: Oana Giurgiu).

 

 Motivaţia juriului: Pentru imensa muncă de documentare investită care a dus la realizarea unei veritabile fresce şi un adevărat document. Pentru curajul şi tenacitatea de a aborda un astfel de subiect dintr-o poziţie echidistantă.

 

Sinopsis

Aliyah DaDa prezinta o istorie bine documentata, a evreilor din Romania. In 1882, o comunitate mica din Moinesti pleca spre Tara Sfanta, pentru a intemeia una din primele colonii evreiesti din Palestina. De atunci si pana azi drumul evreilor catre Israel se impleteste cu istoria Romaniei moderne printr-o relatie de iubire si ura ale carei influențe nu le vom putea cuantifica vreodata. Povestea istoriei este decupata vizual in stil dadaist intr-un tribut adus initiatorilor curentului, Tristan Tzara si Marcel Iancu, doi evrei cu radacini in Romania.

Producător: Libra Film Productions

Co-producător: Hai Hui Entertainment

Distribuitor român: Transilvania Film

Regizor: Oana Giurgiu

Gen: Documentar

Durata: 116 min.

 

 

Aliyah Dada(r. Oana Giurgiu, documentar, 116 min)

“Ce ma atrage cel mai tare la profesia de producator este faptul ca trebuie sa iti folosesti la maxim imaginatia, creativitatea si desigur intuitia. Sunt calitati cu care de regula autorii nu-i crediteaza pe productori. Se inseala, daca munca mea nu ar presupune aceste incercari nu as face o zi meseria asta.” (Oana Giurgiu, regizoare si producatoare)

 

Aliyah DaDa este o incursiune personală, bine documentată, a regizoarei Oana Giurgiu în istoria evreilor din România, în relaţia când absurdă, când paradoxală dintre români şi evrei, ca un tablou suprarealist care se construieşte vizual printr-o serie de colaje, îmbinând contextul istoric cu amintiri şi istorii individuale. Povestea este decupată vizual în stil dadaist, într-un tribut adus iniţiatorilor curentului, Tristan Tzara şi Marcel Iancu, doi evrei cu rădăcini în România.

(http://agenda.liternet.ro/articol/19560/Comunicat-de-presa/Aliyah-DaDa-un-documentar-de-Oana-Giurgiu-din-26-martie-2015-in-cinematografe.html)