FELICITĂRI ADA SOLOMON !!! SUNTEM MÂNDRI DE TINE !!!

 

 FELICITĂRI ADA SOLOMON !!! SUNTEM MÂNDRI DE TINE !!!

Uniunea Producătorilor de Film si Audiovizual din România -

Patronatul Societaților  de Producție din Cinematografie și Televiziune.

 

Producătoarea Ada Solomon a primit trofeul Eurimages pentru coproducţie, o distincţie care recunoaşte rolul decisiv pe care îl au coproducţiile în industria de film din Europa, sâmbătă seară, la gala Academiei de Film Europene (EFA), care se desfăşoară la Berlin.
  
Anunţul că Ada Solomon este laureata de anul acesta a premiului Eurimages pentru coproducţie a fost făcut de Academia de Film Europeană, pe 18 noiembrie.
    
În cadrul galei Academiei de Film Europene de sâmbătă seara, premiului Eurimages pentru coproducţie i-a fost înmânat Adei Solomon de către Rossy de Palma, una dintre actriţele descoperite de celebrul cineast Pedro Almodovar.
    
Ada Solomon şi-a început discursul de pe scena premiilor EFA citându-l pe fostul preşedinte sud-african Nelson Mandela - "It always seems impossible until its done" (Întotdeauna pare imposibil până când se realizează, n.r.).
  
 "Mulţumesc foarte mult (...) Nu mi-am imaginat vreodată că este posibil să fiu pe aceeaşi scenă cu Ennio Morricone, Pedro Almodovar, Catherine Deneuve, Wim Wenders", a declarat Ada Solomon.
    
Ea a spus că premiul pe care l-a primit este în acelaşi timp premiul tuturor coproducătorilor. "Dar înainte de toate, este premiul oamenilor care au fost convinşi de visele mele şi au făcut ca acestea să se împlinească", a spus Ada Solomon.
 
Cea de-a 26-a gală de decernare a premiilor EFA se desfăşoară, sâmbătă seară, la Berlin, fiind transmisă în direct în România de televiziunea HBO.
  
 Premiile EFA sunt considerate Oscarurile europene. Aceste distincţii sunt decernate anual de Academia de Film Europeană celor mai bune producţii cinematografice de pe continent realizate în anul precedent.
    
Ada Solomon a fost producătoarea lungmetrajului premiat cu Ursul de Aur la Berlin în 2013, "Poziţia copilului", regizat de Călin Peter Netzer. Lungmetrajul "Poziţia copilului" a fost desemnat să reprezinte România la premiile Oscar de anul viitor, la categoria "cel mai bun film străin".
  
Luminiţa Gheorghiu, interpreta rolului principal în "Poziţia copilului", a fost nominalizată la premiul pentru "cea mai bună actriţă" la premiile Academiei de Film Europene, însă trofeul a fost câştigat, sâmbătă seară, de Veerle Baetens ("The Broken Circle Breakdown").
    
Ada Solomon este unul dintre cei mai importanţi producători de film din România. De la înfiinţarea propriei companii, HiFilm, Ada Solomon a produs, printre altele, scurtmetraje premiate ale regizorilor Cristian Nemescu ("Marilena de la P7") şi Radu Jude ("Lampa cu căciulă"), debutul în lungmetraj al lui Radu Jude ("Cea mai fericită fată din lume"), al Melissei de Raaf şi al lui Răzvan Rădulescu ("Felicia, înainte de toate"), al lui Paul Negoescu ("O lună în Thailanda") şi documentarele realizate de Alexandru Solomon (între care "Kapitalism - reţeta noastră secretă").