Uniunea Producătorilor de Film şi Audiovizual din România/Patronatul
Societăților de Producție din Cinematografie și Televiziune, cu sprijinul
Centrului Național al Cinematografiei şi al Primăriei Alba Iulia,
organizează între 5-7 decembrie 2013, cea de-a opta ediţie a Festivalului
INDIE al Producătorilor de Film Independenţi - IPIFF ediţia a VIII-a.
Fragmente din ultima apariție într-o emisiune TVR ...
Laurențiu Damian, Andrei Blaier și Dinu Tănase despre „Ilustrate cu flori de câmp” și nu numai ...
A doua seară a Festivalului va fi dedicată unui clasic al filmului românesc – Andrei Blaier.
Constantin Vaeni – „copilul” din „ora H”
Proiecție cu filmul „ PRIN CENUȘA IMPERIULUI”
Nascut pe 15 mai 1933, in Bucuresti, Andrei Blaier a absolvit cursurile Institutului National de Arta Teatrala si Cinematografica in 1956. In paralel cu filmele de fictiune, el a realizat multe productii documentare in cadrul Studioului cinematografic Bucuresti. A regizat multe lungmetraje, seriale de televiziune: "Diminetile unui baiat cuminte" (1967), "Ciresarii" (1972), "Ilustrate cu flori de camp" (1975), "Prin cenusa imperiului" (1976), "Lumini si umbre" (1979-1982), "Fapt divers" (1984), "Vacanta cea mare" (1988), "Divort din dragoste" (1991), "Crucea de piatra" (1993), "Terente – regele baltilor" (1995), "Dulcea sauna a mortii" (2003). El a desfasurat si o bogata activitate de scenarist, cu filme ca "Ora H" (1956), "Ilustrate cu flori de camp" sau "Vacanta cea mare".
Mai multe filme de-ale sale au fost distinse cu premii ale Asociatiei Cineastilor (astazi UCIN). In filmele sale au jucat mari actori, precum Gheorghe Dinica, Marin Moraru, Draga Olteanu-Matei, Coca Bloos, Horatiu Malaele, Dorina Lazar, Maia Morgenstern, Oana Pellea.
Opera artistica a lui Andrei Blaier cuprinde si spectacole de teatru, de televiziune, dar si peste 200 de scurtmetraje, documentare (scenariu si regie). Cunoscutul regizor nu s-a limitat insa la a-si realiza propriile productii, ci s-a implicat si in educarea unor noi generatii de regizori de film si televiziune. A fost profesor la Academia de Teatru si Film (UNATC) intre 1990 si 1992, dar si unul dintre fondatorii Facultatii de Cinematografie din cadrul Universitatii Media din Bucuresti (decan onorific).
Mircea Albulescu:
"Se mai visa in spatele camerei de filmat"
De Andrei Blaier ma leaga faptul ca am facut aceeasi scoala generala, acelasi liceu, ne-am vazut si pe platourile de filmare si, locuind in acelasi cartier, ne-am vazut si la un pahar cu vin, nu ca sa bem, ci ca sa vorbim. Inca mai avea planuri, inca se visa in spatele camerei de filmat.
Dorina Lazar:
"Un om extraordinar de bland..."
Andrei Blaier era un om extraordinar de bland si un bun cunoscator al psihologiei actorului. Am lucrat la filmele "Lumini si umbre", "Dreptatea" si "Crucea de piatra". Cu Andrei ma cunosc de cand eram foarte tineri. In fiecare an, de Sfantul Andrei, casa artistului era deschisa pentru prieteni. Nu invita pe nimeni, cine voia sa vina venea, printre oaspetii lui fiind Dinica si Iordache.
Florin Zamfirescu :
"Un om cu totul special"
Domnul Andrei Blaier era un om, intai si intai, un om cu totul special, de o bunatate si o intelepciune iesite din comun.