Despre WebSiteStory și filmul indie - Interviu cu Dan Chișu
"Aveam foarte pregnant în minte, ideea revoltei, strigătul ăsta al copiilor care, modalitatea lor de comunicare fiind internetul, expun o problematică reală ascunsă sub o probelmatică falsă. De fapt este ca un fel de mărturisire, este ca un fel de confesiune, în loc să se ducă la biserică ei se confesează pe net."
De mic am fost pasionat de arta vizuala, am inceput prin a desena, am continuat cu ilustratii publicitare si ilustratii pentru carte, am si scris. Practic am intrat in aceasta arta din mai multe perspective si in cele din urma filmul, a fost o forma prin care le reunea pe toate. Imi reunea toate pasiunile anterioare intr-una singura...
Scurt metrajele IPIFF5 (recenzie)
Oricine a intrat in sala de cinema unde s-au proiectat scurt-metrajele și animațiile, ar fi fost frapat de numărul de spectatori prezenți. Cu siguranță curiozitatea lor a fost răsplătită cu o serie de filme scurte și fascinante prin subiectele alese.
„O problemă care nu este discutată începe să otrăvească o relaţie până moare la final” – Tünde Baczó
Filmul lui Radu Mihăileanu a fost disecat cu severitate de critici, i s-au reproşat pe rând sau laolaltă aplecarea spre melodrama, schematismul şi recursul grosolan la clişee. Este fără îndoială adevărat, iar cinefilii rafinaţi sunt parţial îndreptăţiti să strâmbe fandosit din nas. Este clar că poveştile în care destinul şi predestinarea, tainele trecutului si regăsirile lacrimogene manipulează fără onestitate reacţiile publicului. Povestea lui Mihăileanu uzează şi abuzează chiar, uneori, de aceste strategii. El reuşeşte astfel să concerteze cele mai variate tipuri de public, să le manipuleze emoţiile de vizionare şi să facă spontan în aşa fel ca râsul spumos să aterizeze în bocet empatic. Desigur că publicul înarmat cu spirit critic şi repere cinematografice va fi mai vigilent la aceste strategii, le va sesiza mobilul şi le va tempera efectele. Şi cu toate acestea, sau poate tocmai din cauza asta se va putea lăsa captivat de alte virtuţi, pe care filmul, dincolo de scăpările sale, le deţine din plin.
Gala de decernare a premiilor IPIFF5
Agitaţie mare la Teatrul National Constanţa. Cătiva voluntari în tricourile IPIFF5 stau la intrare şi întâmpină invitaţii. Jurnalişti stau pe lângă covorul roşu. Aşteaptă începutul galei de decernare a premilor celei de-a cincea ediţii a festivalului. Ar trebui să înceapă la ora 19, dar se mai întârzie puţin.
Premiera oficială a filmului „Despre alte mame”, cea care a închis ediţia a 5-a a festivalului , a stat sub semnul ghinionului. Producţia independentă a fost premiată recent la Moscova. Pe drumul spre IPIFF, copia pe peliculă a fost fost oprită în vamă, iar realizatorii au fost nevoiţi să proiecteze filmul de pe o copie mai slabă calitativ.
Concluzii despre festival - Interviu cu Manuela Cernat
„Acest festival a început puţin şovăielnic, nu-şi găsea steaua polară. Acum a găsit-o şi le urez celor care conduc IPIFF să ţină nordul fix după steaua polară” – Manuela Cernat