eCineFestival no.3

warning: Parameter 2 to ad_flash_adapi() expected to be a reference, value given in /home/ipiff/public_html/2010/includes/module.inc on line 483.

Vivi Drăgan Vasile despre eseul cinematografic "Memoria de Piatră"

Domnul Dinu Tănase a spus ieri la premieră că Memoria de piatră n-ar putea fi cu adevărat înțeles decât de cei care fac parte din lumea filmului sau au participat direct la realizarea filmului Nunta de piatră . Care este părerea dvs?

Gala Caravana Cinematografica

 

Web Site Story - “un film pentru tineri, de trezit adulti”

Cum insasi Dan Chisu si-a propus, Web Site Story este un film realizat in pur spirit de echipa, un film in care aportul subiectiv al fiecarui membru implicat si-a pus amprenta asupra rezultatului final, sa-i spunem natural, voit necizelat, brut.

Web Site Story - “un film pentru tineri, de trezit adulti”

 

"Suntem o forţă pe piaţa mondială a filmului" - interviu Manuela Cernat

Manuela Cernat: „Suntem o forţă pe piaţa mondială a filmului, nu o forţă comercială, dar o forţă intelectuală în lumea care contează”.

Când filmul e bun, graniţa între ficţiune şi realitate, între existenţa actorului şi viaţa personajului se estompează. Acesta este avantajul oamenilor ca ei: mirajul supraomenescului.

http://www.ipiff.ro/2010/sites/default/files/imagecache/150/manuela_cernatp1cropcorina_sanda.jpg

 

Gala Premiera Oficiala Memoria de piatra

Documentarul minimalist „Memoria de piatră” al lui Iosef Demian a fost lansat vineri la ora 16.00 la Cityplex-ul din Tomis Mall. Preşedintele festivalului, Dinu Tănase, a explicat subiectul filmului celor prezenţi. Este vorba despre un eseu cinematografic în care spiritul şi imaginea oraşului Roşia Montană vor putea fi descoperite.

Gala Premiera Oficiala Memoria de piatra

 

Proiecţie de gală Website Story

La Guest Point IPIFF este coadă mai mare decât la pâine caldă şi voluntarii scriu Pass - Cardurile pentru public în mare grabă, pentru că sunt atât de mulţi oameni care au venit pentru Website Story. Stresul e mare, la fel şi nerăbdarea firească a spectatorilor, când apare însuşi Dan Chişu şi cere un program. Oamenii sunt înmărmuriţi, se vede clar că nu sunt obişnuiţi să meargă la filme ale căror regizori şi actori apar la începutul proiecţiei, de parcă ar fi ieşit din ecran. Uneori par de-a dreptul nenaturali şi stârnesc întrebări justificate: nu cumva sunt oameni ca noi toţi de fapt?

Proiecţie de gală Website Story

 

Roșia Montană - Memoria de piatră

Eseul cinematografic Memoria de Piatră este un film foarte poetic și diafan despre memorie și amintire. Iosif Demian, director de imagine al filmului Nunta de piatră regizat de Mircea Veroiu revine în locul filmării de odinioară, în Roșia Montană, pentru a realiza un film al filmului. Prin comentariile autoreferențiale în care reflectează îndelung și chinuit asupra posibilității sau imposibilității acestui demers, filmul devine chiar un metafilm, un film al filmului filmului. Este oricum nu atât un film despre Nunta de piatră, ci un film al căutărilor, al scufundării în propriul trecut, al recuperării unei memorii. Filmul apelează și la o tehnică destul de specială de filmare.

Proiecţie de gală Website Story

 

Gala Caravana Cinematografica

Vineri la ora 18.30 a avut loc proiecţia de gală a producţiei „Caravana cinematografică”, în faţa unui public puţin, dar entuziast. Dinu Tănase, preşedintele festivalului, a declarat că mulţi regizori, inclusiv el însuşi, şi-ar fi dorit să ecranizeze romanul lui Ion Grosan încă din anii ’80. Este „un film dorit de o generaţie şi realizat de alta”, a afirmat acesta.  

Gala Caravana Cinematografica

 

Cinema IPIFF pe plajă

Una dintre caracteristicile unice ale IPIFF este Cinema-ul pe plajă. Ce-i drept, anul acesta nu a fost chiar pe plajă, a fost la doi paşi de mare, pe terasa hotelului Flora. Că o fi fost selecția filmelor, apropierea mării sau locul mai neconvenţional, cert este că proiecţiile de seară au atras neașteptat mulţi spectatori. Lipsiţi de constrângerile tradiţionalei săli de cinema, s-au relaxat la o bere sau un pahar de vin. Proiecția filmului „Eu când vreau să fluier, fluier” a adunat un număr record de spectatori. Totul a culminat cu proiecțiile de joi seară. „Tanți” al lui :erban Marinescu a ținut publicul cu sufletul la gură. Iar când pe ecran a apărut genericul, spectatorii au cerut mai mult. Proiecţioniştii au fost de acord să pună şi „Concertul” lui Radu Mihăileanu, programat iniţial pentru a doua zi. Reacţiile publicului au fost într-un sincron perfect cu trăirile personajelor: s-au auzit râsete şi oftaturi la fiecare secvenţă, iar finalul a fost aplaudat cu entuziasm.

Gala Caravana Cinematografica

parteneri