Afis IPIFF 2008

Ziua producatorilor INDEPENDENTI de film la IPIFF - vineri 18 iulie

O zi incarcata de evenimente si foarte asteptata, atat de catre public cat si de catre organizatori, ziua producatorilor independenti de film a debutat cu doua conferinte de presa. Prima dintre ele l-a avut in centrul atentiei pe regizorul si producatorul Radu Gabrea. Alaturi de el s-a aflat artistul american Yale Strom, protagonistul documentarului “Romania! Romania! II”, care a incantat urechile constantenilor cu  un concert de zile mari, urcand pe scena cu fanfara “Zece prajini”.


Filmul Calatoria lui Gruber este un proiect controversat: la nivel macro-cosmic  actiunea se invarte in jurul exterminarii evreilor din anii celui de-al doilea Razboi Mondial. La nivel micro-cosmic, este vorba despre  un corespondent de razboi, prieten cu Mussolini, care ajunge pe plaiurile mioritice, la Iasi si care sufera de o alergie groaznica. Aventura lui incepe in momentul in care isi da seama ca are nevoie de Gruber, un doctor alergolog evreu care nu pare a fi de gasit.

“Nu cred ca pot sa spun ca am avut vreo problema cu acest film, nu mai exista cenzura in Romania, chiar mi-am facut filmul cum am vrut, a castigat concursul, am facut filmul cu banii din fonduri de stat si private. Ar fi fost mai bine finantat daca as fi putut realiza o co-productie cu Israelul sau cu Germania, dar asa am folosit bani din fondurile mele personale si ale CNC-ului. Dar nu pot sa spun ca-i lipseste ceva filmului, daca e ceva gresit la el sa stiti ca-i din vina regizorului sau producatorului si nicidecum din lipsa banilor. Scenariul este foarte bine scris, nu mai trebuie sa va spun nimic despre Razvan Radulescu sau Alexandru Baciu si actorii care interpreteaza diverse personaje au fost nevoiti sa invete replicile in limba personajelor: astfel germanul e german, italianul italian, spaniolul spaniol si romanul roman. Sunt foarte multumit de film, de cum a iesit si poate ca singurul regret e faptul ca nu am putut arata mai mult din Iasi-ul interbelic.”

“Romania! Romania! II” este o continuare a filmului cu acelasi nume care prezinta cateva coordonate ale unei familii de muzicieni idis din Statele Unite care ajunge pe plaiurile romanesti ca sa-si gaseasca radacinile muzicii si chiar cele de sange. Cum s-a nascut ideea filmului? Radu Gabrea povesteste: “Acum 5 ani de zile, la Iasi, a avut loc un festival de teatru idis la care a participat Yale Strom si minunata lui sotie, Elizabeth Shwartz, alaturi de trupa de teatru care a incercat sa reinvie din traditiile si obiceiurile evreieti de prin partile locului. Stand de vorba amandoi, ne-am imprietenit, am hotarat sa facem un film impreuna si asa s-a nascut “Romania! Romania!”. Doina romaneasca si muzica idis au enorm de multe in comun si filmul s-a axat pe aceasta tema. Am participat la numeroase concerte ale lui Yale si ale sotiei lui, la Bucuresti, la Iasi, cu teodora Enache, cu “10 prajini” si altele. Imi place muzica si cultura idis si nu as renunta la ea pentru nimic in lume!”  

Alexandra M. Paun este cea mai tanara producatoare de film de lung-metraj din Romania. Putin i-a lipsit ca sa intre in Cartea Recordurilor insa, la cei 27 de ani ai sai , a realizat un film dur, grav, care te da peste cap si te ravaseste pentru multa vreme de la iesirea din cinematograf. Intrebata in legatura cu titlul filmului “de ce elevator si nu lift”, Alexandra a raspuns foarte natural ca “Elevator este o piesa de teatru care a castigat premiul cel mare in cadrul “DramAcum” in 2005. A fost jucata la Teatrul Foarte Mic si apoi montata la un teatru underground din Bucuresti, in regia lui Gabriel Pintilei. Noi ne-am dorit sa facem acest film pentru ca ne-a atras ideea unui décor simplu, cu un subiect puternic, intr-o locatie care presupune un buget foarte mic. A fost o provocare pentru regizorul George Dorobantu sa ii filmeze pe cei doi protagonisti intr-un lift, a trebuit sa fie foarte creativ si sa se joace cu actorii, sa-i filmeze in prim-plan, in plan detaliu de maini, de picioare, de ochi. Cat despre titlu, elevator este un cuvant universal, care inseamna acelasi lucru si in spaniola, si in romana, franceza sau engleza”.

Actorii cu care a lucrat Alexandra au fost cei care au jucat si in piesa. Nu sunt actori profesionisti, inca nu au terminat liceul, insa au colaborat excelent cu regizorul si au depasit orice asteptare in ceea ce priveste arta de a juca. Tot Alexandra povesteste ca “actorii din piesa lui Gabriel ne-au scurtat perioada de pregatire deoarece cunosteau piesa dupa care s-a scris scenariul si a trebuit doar sa-i educam cinematografic, sa intealeaga ce inseamna o incadratura, sa joace cu mainile sau cu degetele. A trebuit sa-i invatam sa joace film, dar a fost o placere.” 

Filmul “Elevator” a fost realizat in anul 2005 si in ciuda acestui fapt, i-au trebuit aproape trei ani ca sa intre in circuitul festivalelor si sa fie prezentat publicului din tara si strainatate. “Am avut nevoie de timp ca sa terminam montajul si partea de sunet deoarece echipamentul folosit a fost semi-profesionist si mediul in care am filmat (un lift cu usi si pereti metalici) distorsiona sunetul. Astfel, ne-a fost greu sa-l captam si inca si mai greu sa-l editam. Am invatat sa folosesc programele de editare pe care le-am utilizat la montarea filmului si daca stau bine sa ma gandesc, tot bugetul filmului (fara post-productie) a fost 200 de euro. Insa post-productia a depasit cu mult devizul efectiv al filmului!”

Raluca Zamfir,
redactor