Afis IPIFF 2008

Conferinta de presa 10 iulie Constanta - Arenele Tomis - image

Conferinta de presa 10 iulie Constanta - Arenele Tomis

 

Consiliul Judeţean

Constanţa

 

UPFAR - Uniunea Producătorilor de Film şi Audiovizual din România

 

COMUNICAT DE PRESĂ

 

Concerte şi avanpremiere de excepţie la Constanţa!

 

IPIFF 2008 - Festivalul Internaţional al Producătorilor de Film Independenţi aduce cele mai tari filme şi concerte ale verii la Constanţa!

 

Ajuns la cea de-a treia ediţie, IPIFF 2008 se va desfăşura în Constanţa şi Mamaia între 14-20 IULIE 2008.

 

Evenimentele speciale IPIFF 2008 vor începe marţi 15 iulie, această zi fiind una specială pentru fanii hip hop-ului românesc. Ei vor putea viziona documentarul Luni – O zi din viaţa lui Sişu, în regia lui Marian Crişan, regizorul premiat în acest an cu Palme D’Or la Cannes pentru scurt metraj. După film, va urma un exploziv concert La Familia.

 

Luni prezintă o zi din viaţa lui Tudor Sişu (La Familia), obişnuită şi totuşi neobişnuită. Tudor a fost la închisoare de două ori pentru trafic şi consum de droguri. A fost eliberat în noiembrie 2007, şi este acum ţinut sub supraveghere de către poliţie. În fiecare luni, artistul trebuie să se prezinte la poliţie pentru a face dovada că nu a fugit din ţară.

 

Formaţia La Familia s-a format în urmă cu 11 ani, în 1997. Cei doi membri, Dragoş „Puya” Gărdescu şi Tudor Sişu, au avut o ascensiune rapidă, cucerind publicul din România prin atitudinea lor nouă pentru piaţa muzicală, ei fiind apreciaţi pentru stilul lor original dar mai ales pentru faptul că nu copiau muzica din străinătate.

 

Albume ca „Nicăieri nu-i ca acasă” , „Bine ai venit în Paradis” sau „Familiarizează-te” le-au adus aprecierea fanilor şi criticilor de gen, La Familia devenind un punct de referinţă în Hip-Hop-ul românesc.

 

Pentru seara de joi 17 iulie, IPIFF a pregătit alte două evenimente speciale, într-o seară specială dedicată regizorului Radu Gabrea, unul dintre cei mai cunoscuţi şi apreciaţi regizori şi scenarişti români.

 

Spectatorii vor putea viziona în avanpremieră Călătoria lui Gruber, un film vorbit preponderent în germană, cu dialoguri intense al cărui subiect este inspirat din realitatea crudă a anilor ‘40 – deportarea şi exterminarea evreilor. În film, vor putea fi văzuţi Florin Piersic Jr, Claudiu Bleonţ, Alexandru Bindea, Răzvan Vasilescu şi Marcel Iureş.

 

Cel de-al doilea eveniment al serii este unul la fel de special: vizionarea în premieră mondială a documentarului România! România! II: Căutându-l pe Schwartz, urmat de un inedit concert Yale Strom şi 10 Prăjini.

 

România! România!, primul documentar al lui Radu Gabrea despre muzica klezmer, a fost primit cu entuziasm la numeroase festivaluri europene şi americane, lăudat de critici şi distins cu Premiul UCIN pentru film documentar în anul 2007. El a constituit o originală incusiune în muzica idiş tradiţională, muzica „klezmer” dezvăluind legătura dintre aceasta şi „Doina”, adanc înrădăcinată în folclorul românesc.

 

Acum, Radu Gabrea revine cu România! România! II: Căutându-l pe Schwartz. Dacă în prima parte petrecută în SUA, unde prin intermediul acestei muzici, descendenţi ai familiilor de evrei plecaţi din România îşi amintesc cu nostalgie de pământul natal, partea a doua a filmului o urmăreşte pe marea cântăreata klezmer Elizabeth Schwartz (prezentă şi în prima peliculă), care împreună cu soţul ei, cântăreţul, violonistul şi muzicologul Yale Strom, vine în România în căutarea rădăcinilor familiei Elisabetei.

 

Yale Strom (cântăreţ, compozitor, realizator de film, scriitor, fotograf, dramaturg). Activitatea lui Strom s-a concentrat pe interpretarea de muzică klezmer din rândul comunităţilor evreieşti. Treptat, s-a concentrat pe examinarea tuturor aspectelor legate de cultura lor, de după cel de-al doilea război mondial până în prezent. După mai mult de două decenii, şi 70 astfel de expediţii de cercetare, Strom a devenit unul dintre cei mai importanţi etnografi - artişti interpreţi de muzică klezmer.

 

IPIFF 2008 este organizat de Consiliul Judeţean Constanţa şi produs de Uniunea Producătorilor de Film şi Audiovizual din România - UPFAR cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei.

 

Spectacolele din cadrul IPIFF 2008 vor avea loc zilnic la Cityplex Tomis Mall - Constanţa, Arenele Tomis - Constanţa, Teatrul Naţional – Constanţa şi Cinema pe plajă – Mamaia.

 

Sponsori: Kodak Cinelabs România, Romtelecom, Santal, Prooptiki România, MediaPro Distribution, Eurovino, Vinexport

 

Parteneri media: TVR, TVR Cultural, România Actualităţi, România Cultural, Kiss FM, TV Neptun, România Liberă, Ziua, Revista 22, Best Magazin, Observator Cultural, Telegraf, Filmul tău, Şapte Seri, Oblique TV Magazin.

 

Parteneri media online: www.CineFan.ro, www.Port.ro, www.Videofil.ro, www.HotNews.ro, www.BizCampus.ro, www.RadioLynx.ro, www.SapteSeri.ro, www.InfoArte.ro

 

Pentru informaţii suplimentare şi propuneri de colaborare, vă stau la dispoziţie.

 

Emanuel Lăzărescu (0723.486.333)

Press Manager IPIFF 2008

www.ipiff.ro