Afis IPIFF 2008

IPIFF 2007 se pregateste de start!

Dupa succesul inregistrat anul trecut la IPIFF 2006, cea de-a doua editie a Festivalului International al Producatorilor de Film Independenti - IPIFF 2007 se apropie de start. Daca anul trecut Festivalul s-a desfasurat la Constanta in septembrie, organizatorul lui, Consiliul Judetean Constanta si producatorul Uniunea Producatorilor de Film si Audiovizual din Romania - UPFAR, s-au gandit ca incepand cu editia din acest an el sa se „grabeasca” putin si sa vina in intampinarea spectatorilor care se afla in vacanta pe litoral.

Asadar, cea de-a doua editie a Festivalului se va desfasura de aceasta data in Mamaia intre 10-15 IULIE 2007, pastrand aceeasi atomosfera placuta de vacanta si combinand vizionarea celor mai importante filme romanesti si straine (unele in avanpremiera) cu intalnirile producatorilor cu publicul cinefil.

Primul Festival de acest gen din Romania, IPIFF abordeaza fenomenul cinematografic punand accentul pe un element mai putin discutat si cunoscut in mod obisnuit, dar absolut esential - productia de film si oamenii angrenati in aceasta meserie. Astfel, si la aceasta editie producatorii isi vor prezenta cele mai noi productii.

Festivalul va fi structurat in 4 sectiuni: Competitie, Gala Filmului Romanesc, Panorama si o sectiune dedicata Scolilor de Film.

Spectacolele vor avea loc in fiecare seara, incepand cu ora 21,30 in 3 locatii: Palatul Festivalului (Teatrul de vara - unde se vor viziona filmele din Competitie si cele din cadrul Galei Filmului Romanesc), Gradina Cinema Albatros (unde vor rula filmele din sectiunea Panorama) si o locatie neconventionala La Fantani - Casino (unde vor rula scurt metrajele).

Festivalul va prezenta in sectiunea Gala Filmului Romanesc 5 lung metraje romanesti, printre ele, filme selectionate si premiate la Cannes:

4 luni, 3 saptamani si 2 zile, regia Cristian Mungiu, marele castigator al Palme D’Or in acest an, California Dreamin’ (nesfarsit) (regia Cristian Nemescu, marele castigator al sectiunii Un Certain Regard la Cannes in acest an), Ingerul necesar (regia Gheorghe Preda), Cocosul decapitat (regia Radu Gabrea) si Pescuitul sportiv (regia Adrian Sitaru) - film prezentat in avanpremiera extraordinara.

In cadrul sectiunii Panorama vor fi prezentate cele mai premiate filme de peste Ocean si din Europa: The Departed (regia Martin Scorsese, 4 Premii Oscar®, inclusiv Cel mai bun film, cel mai bun regizor), Venus (regia Roger Michell, nominalizare Oscar® pentru Peter O'Toole), Little Miss Sunshine (regia Jonathan Dayton si Valerie Faris, 2 Premii Oscar® pentru Rol secundar masculin, Alan Arkin si scenariu original), The Last King of Scotland (regia Kevin Macdonald, Oscar® si Globul de Aur pentru rol principal, Forest Whitaker), Pan’s Labyrinth (regia Guillermo del Toro, 4 Premii Oscar®: scenografie, imagine, machiaj), Volver (regia Pedro Almodóvar, nominalizare Oscar® Penélope Cruz), 13 Tzameti (regia Géla Babluani, Marele Premiu al Juriului de la Sundance, Premiul FIPRESCI).

In cadrul sectiunii de Competitie, se vor afla 10 filme, majoritatea dintre ele selectionate la Festivalul de la Cannes. Printre ele, Iklimler (Climates, Turcia / Franta 2006, regia Nuri Bilge Ceylan, castigator al Premiului FIPRESCI la Cannes in 2006), Den Brysomme mannen (The Bothersome Man, Norvegia / Irlanda 2006, regia Jens Lien, castigator al Premiului ACID la Cannes 2007), precum si California Dreamin’ (nesfarsit), singurul lung metraj romanesc din competitia oficiala IPIFF 2007.

Deasemenea, vor fi prezentate peste 40 de scurt metraje ale Scolilor de Film din tara si din strainatate, si ale tinerilor cineasti in afirmare.

Si in acest an este pastrata linia inceputa in editia de anul trecut, si anume training-ul de productie de film, organizat pe intreaga perioada de desfasurare a Festivalului cu sprijinul prestigioasei organizatii britanice New Producers Alliance (NPA), care se ocupa de 10 ani cu organizarea de programe de pregatire in materie de productie pentru tineri cineasti.

Training-ul, sustinul de Anita Lewton, membra a Comitetului Director al NPA si producatoare independenta, reprezinta un curs concis ce urmareste toate capitolele productiei de film: dezvoltare de scenarii si proiecte, trecerea de la scurt la lung metraj, finantare, programare, vanzari, distributie.

Anita va fi prezenta si in acest an in Romania, la ce-a de-a doua editie a Festivalului si va sustine trainingul care s-a bucurat de mult succes anul trecut. De data aceasta, ea va pune accentul pe primii pasi in productia unui film.

Eveniment organizat de Consiliul Judetean Constanta si produs de Uniunea Producatorilor de Film si Audiovizual din Romania - UPFAR cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei.