Afis IPIFF 2008

IPIFF 2007 şi surprize la Gala de Deschidere - image

IPIFF 2007 şi surprize la Gala de Deschidere

Aseară la Teatrul de vară din Mamaia a avut loc deschiderea celei de-a doua ediţii a Festivalului Internaţional al Producătorilot de Film Independenţi – IPIFF 2007.

Gazda serii a fost ca şi anul trecut, actriţa Maia Morgenstern, care a strâns aplauze din partea publicului din momentul în care a intrat pe scenă.

După o scurtă prezentare şi un cuvânt înainte din partea producătorului Festivalului, dl. Dinu Tănase, care a mulţumit în primul rând organizatorilor festivalului, dl. Nicuşor Constantinescu şi dl. Cristian Zgabercea, a urcat pe scenă dl. Secretar de stat la Ministrul Culturii Andras Demeter, care a spus câteva cuvinte publicului. După acestea, a urmat proiecţia filmului câştigător al Marelui Premiu al secţiunii Un certain regard la Cannes în acest an, California Dreamin’ (nesfârşit).

Oraganizatorii au avut însă parte şi de câteva surprize neplăcute: caseta BETA SP care conţinea filmul serii California Dreamin’ (nesfârşit), a fost una extrem de buclucaşă. Ea a reuşit să strice 3 (trei!!!!) video playere profesionale BETA SP, unul dintre ele fiind adus special de la TV Neptun. În cele din urmă, proiecţia a continuat în cele mai bune condiţii de pe DVD. Un tânăr cineast a numit seara de gală, “Seara casetei otrăvite.”

Publicul s-a distrat, a râs şi a aplaudat la filmul regretatului Cristian Nemescu, unii dintre spectatori fiind extrem de încântaţi de această remarcabilă producţie românească, spunând că au venit special la festival pentru a-l vedea.

În aceasă seară, va fi proiectat filmul Cocoşul decapitat, în prezenţa producătorului şi regizorului, dl. Radu Gabrea, care va fi prezent şi pe scenă pentru a-şi prezenta producţia.

Cocoşul decapitat prezintă o poveste adevărată, desfăşurată în anii celui de-al doilea război mondial (1941-1944), când tihna oraşului Făgăraş din inima Ardealului, cu lumea lui atât de pestriţă etnic şi totuşi atât de paşnică, este spulberată de evenimentele istoriei. Armonia etnică a comunităţii se destramă, prieteniile se rup, duşmăniile răbufnesc. În aceşti ani colegii devin duşmani iar duşmanii devin aliaţi.

Pe acest fundal istoric se desfăşoară povestea eroului principal, Felix Goldschmidt, şi a prietenilor săi.

Străbătut de laitmotivul cocoşului decapitat – simbol al permanentei ameninţări care în final devine realitate – filmul este o poveste adevărată despre iubire şi ură, prietenie şi laşitate, trădare şi devotament.

Cel de-al doilea film al serii este producţia turcească din cadrul competiţiei, Climate (Iklimer). Cei doi eroi ai filmului, Isa şi Bahar sunt doi singuratici târâţi prin climatele în perpetuă schimbare are eurilor lor interioare în căutarea unei fericiri care nu le mai aparţine.

Evenimentul este organizat de Consiliul Judeţean Constanţa şi produs de Uniunea Producătorilor de Film şi Audiovizual din România - UPFAR cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei.

Sponsori: Kodak Cinelabs România, Dacia, TVR, Parmalat, Santal.

Parteneri: Kiss FM, 24 Fun, TV Neptun, Telegraf, Observator Cultural, Time Out Bucureşti, Papa la Şoni

Parteneri media online: www.Port.ro, www.CineFan.ro, www.Videofil.ro

Pentru orice fel de informaţii legate de programul filmelor şi evenimentele paralele puteţi accesa site-ul www.ipiff.ro

Emanuel Lăzărescu

(0723.486.333)

PR Manager IPIFF 2007