Afis IPIFF 2008

Conferinţa de presă de la ora 12 -- Cocoşul decapitat - image

Conferinţa de presă de la ora 12 -- Cocoşul decapitat

Într-o atmosferă destinsă regizorul Radu Gabrea şi producătorul Laszlo Kantor au purtat la Aquarium un dialog cu reprezentanţii presei. S-a discutat despre starea generală a cinematografiei (fie ea americană, europeană sau românească), dar şi despre detalii legate de filmul regizat de Radu Gabrea, prezentat miercuri seara la Teatrul de Vară.

Regizorul a vorbit despre unicitatea filmului, care fără să fie un film istoric este un document - unica producţie cinematografică europeană care prezintă situaţia saşilor în timpul celui de-al doilea război mondial. A fost adusă în discuţie şi o altă versiune a Cocoşului decapitat, diferenţiată prin prezenţa unor coperţi (cerute de către producătorii vienezi), dar filmul prezenat în Mamaia este versiunea preferată a regizorului. Domnul Gabrea a subliniat caracterul de adaptare cinematografică al filmului, care porneşte de la roman, dar nefiind vorba despre o ecranizare, anumite episoade din cartea lui Eginald Schlattner lipsesc din film.

A fost adus în discuţie şi viitorul proiect al lui Radu Gabrea, o altă poveste, bazată tot pe un roman al autorului Eginald Schlattner. Nu este vorba despre o continuare a Cocoşului decapitat, ci de povestea unei alte perioade dureroase, când, spre mijlocul anilor '50, saşii, întorşi din închisorile ruseşti trebuie să îndure naţionalizările şi alte perioade de detenţie în închisorile româneşti.

Domnul Kantor a vorbit despre sistemul de distribuţie românesc şi numărul mic al sălilor de cinema care agravează problemele legate de numărul de spectatori şi implicit încasările filmelor româneşti. După terminarea conferinţei de presă, Radu Gabrea, dar şi Axel Moustache (interpretul lui Hans Adolf), au acordat interviuri individuale unora dintre reporterii prezenţi.

Cristi Mărculescu