Afis IPIFF 2008

Ultimul Rege al Scotiei (The Last King of Scotland, 2006) - image

Ultimul Rege al Scotiei (The Last King of Scotland, 2006)

Marea Britanie

Durata 2h 01 min

Regia: Kevin Macdonald

Scenariul: Jeremy Brock, Peter Morgan

Distributia: Forest Whitaker, James McAvoy, Kerry Washington, Gillian Anderson, Simon McBurney

Imaginea: Anthony Dod Mantle

Muzica: Alex Heffes

Montaj: Justine Wright

Producatori: Lisa Bryer, Andrea Calderwood, Christine Ruppert, Charles Steel

Producatori executivi: Andrew Macdonald, Allon Reich, Tessa Ross

Ultimul Rege al Scotiei recreeaza pe ecran lumea Ugandei sub dictatura cumplita a lui Idi Amin. Amestecand cu indemanare faptele cu fictiunea si rezonand in mod surprinzator cu lumea de astazi, filmul prezinta un tur de forta din partea lui Forest Whitaker in rolul lui Amin si zugraveste doua portrete de neuitat: cel al carismaticului dar psihopatului dictator care si-a devastat propria tara si al unui martor al istoriei, care isi face in cele din urma curajul sa ia o atitudine.

Totul incepe atunci cand chipesul doctor scotian Nicholas Garrigan (James McAvoy), proaspat iesit de pe bancile facultatii de medicina, ia un avion spre Uganda, in cautarea aventurii, idilelor romantice si bucuriei de a ajuta o tara care are cu adevarat nevoie de iscusinta sa medicala. La scurt timp dupa sosirea sa Garrigan e chemat la un accident bizar: Idi Amin, noul conducator al tarii, a lovit cu Maserati-ul o vaca. Luand cu curaj controlul asupra situatiei haotice, Garrigan il impresioneaza pe Amin, avand aceeasi franchete neobrazata. Deja obsedat de istoria si cultura scotiana, Amin il place pe Garrigan si la scurt timp ii ofera slujba improbabila, aceea de a deveni doctorul sau personal.

Garrigan devine confidentul dictatorului, consultantul si mana sa dreapta, fiind martorul unor evenimente din ce in ce mai tulburatoare – rapiri, asasinate si atrocitati cumplite la care el insusi ar putea fi complice. Prins in abisul megalomaniei sangeroase a lui Amin, Garrigan e cat pe ce sa-si piarda sufletul. Dar, cand, in cele din urma incearca sa opreasca nebunia, ajunge sa fie prins intr-o lupta disperata pentru supravietuire.