Afis IPIFF 2008

Castigatori IPIFF 2007

1. Trofeul Mării Negre pentru film lung metraj s-a acordat ex-aequo producţiilor:

Sarajevo, Dragostea mea / Grbavica (producţie Austria / Bosnia-Herţegovina / Germania / Croaţia, scenariul şi regia: Jasmila Zbanic, producători: Barbara Albert, Damir Ibrahimovic, Bruno Wagner).
Motivaţia Juriului: Se acordă premiul pentru prezentarea vieţii şi problemelor existente în fosta Iugoslavie cu un profesionalism şi devotament ce e şi de înţeles nu numai în Europa de Est dar şi internaţional. Este un film care poate sensibiliza spectatorii în toată lumea faţă de sufletul şi umanismul din zona noastră. Este un film de debut al regizoarei care a reuşit să-şi facă numele cunoscut la mari Festivaluri Internaţionale.

şi Recviem / Requiem (producţie Germania 2006, scenariul: Bernd Lange, producător şi regizor: Hans-Christan Schmid).
Motivaţia Juriului: Se acordă premiul pentru prezentarea stării sufleteşti a unei fete tinere care se luptă pe de o parte cu boala sa şi cu conservatorismul părinţilor săi dar la sfârşit ne dovedeşte că nu avem voie să renunţăm la visele noastre şi orice greutate se poate învinge. Un film povestit cu simplicitate şi cu devotament cu un profesionalism aparte.

2. Trofeul Mării Negre pentru Regie

Pentru a ajunge în Rai trebuie mai întâi să mori / To Go to Heaven First You Have to Die (producţie Franţa / Tadjikistan 2006, regia şi scenariul: Jamshed Usmonov, producători: Denis Carot, Marie Mesmonteil).
Motivaţia Juriului: Se acordă premiul regizorului pentru talentul de a se apropia de o temă foarte intimă în viaţa unui bărbat despre care de obicei ne e jenă să vorbim şi ne lipeşte în faţa ecranului cu un simţ dramaturgic de excepţie. Ne dăm seama că nu contează unde trăim când vorbim de sentimentele cele mai intime şi nu avem neapărat nevoie de mulţi bani să le exprimăm cinematografic.

3. Trofeul Mării Neagre pentru film de scurt metraj s-a acordat ex-aequo filmelor Isola (Norvegia 2006) în regia lui Andreas Riiser, scenariul Ravn Lanesskog, producător Anders Jynge
Motivaţia Juriului: Un film realizat într-o manieră modernă, în care realitatea şi ficţiunea se împletesc într-un mod cinematografic atipic, implicând spectatorul de la prima până la ultima fotogramă.

şi filmului Flight Without Landing (Armenia 2006) în regia lui Taron Petrosyan.
Motivaţia Juriului: Cea mai mare surpriză a Festivalului a venit de la Şcoala de Film din Yerevan, care prin regizorul Taron Petrosyan a reuşit în mai puţin de 5 minute să prezinte într-un mod inedit destinul tragic al unui personaj folosind o plastică deosebită.

4. Trofeul Mării Negre pentru cea mai bună Şcoală de Film prezentă în competiţia de scurt metraj s-a acordat „Universităţii de Artă Teatrală şi Cinematografică Ion Luca Caragiale” pentru filmul Vineri în jur de 11 în regia Iuliei Rugină.
Motivaţia Juriului: Pentru un film complet, în care tânăra regizoare Iulia Rugină a reuşit să abordeze o temă delicată, cu o surprinzătoare maturitate, conducând o echipă excelentă dintre care se detaşează actriţa Irina Velcescu, studentă UNATC.

5. Premiul Criticii s-a acordat ex-aequo filmelor Voi, cei vii / Du Lavende (You, the Living) (producţie Suedia 2006, regia şi scenariul: Ron Andersson, producător: Pernilla Sandstrom)

şi

California Dreamin’ (nesfârşit) (producţie România 2007, scenariul Tudor Voican şi Cristian Nemescu, regia Cristian Nemescu, producător: Andrei Boncea)

6. Premiul de Excelenţă s-a acordat producătorului şi regizorului Cristian Mungiu pentru filmul 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile (premiul a fost ridicat de producătorul şi operatorul filmului 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile, Oleg Mutu).
Pentru performanţele deosebite obţinute, producătorul de automobile Dacia a felicitat MobraFilms, casa de producţie care a realizat 4 luni 3 săptămâni şi 2 zile peliculă pentru care regizorul Cristian Mungiu a obţinut în acest an Trofeul Palme D’Or la Festivalul de la Cannes oferindu-le un Logan MCV cu 7 locuri.
Cu siguranţă acest vehicul le va fi de folos pentru producţiile cinematografice viitoare.