Afis IPIFF 2008

Conferinţa de presă de la ora 12 - image

Conferinţa de presă de la ora 12

Conferinţa de presă care marchează deschiderea oficială a festivalului internaţional de film al producătorilor independenţi a fost şi cea mai formală, cu participarea domnului Nicuşor Daniel Constantinescu (Preşedinte al Consilului Judeţean Constanţa). Domnul Cristian Zgabercea (Director al Direcţiei Culturale din cadrul Consiliului Judeţean Constanţa) şi producătorul festivalului, Dl Dinu Tănase au vorbit, în faţa reporterilor şi criticilor de film despre noua anvergură europeană a festivalului şi despre acolada în timp pric inuită de întoarcerea în Mamaia a festivalurilor de film.

IPIFF-ul reia, cu forţă şi prestigiu o tradiţie veche de acum 40 de ani, când în staţiune rulau filme premiate la festivalul de la Cannes. Dacă atunci filmele regizate de Gopo şi Liviu Ciulei aduceau turiştii în teatrele de vară, anul acesta stacheta este preluată de Cristian Mungiu, al cărui film 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile va fi proiectat în cadrul galei de închidere. A fost subliniat şi rolul presei, al cărei sprijin este esenţial pentru promovarea, notorietatea şi succesul festivalului. IPIFF-ul, care este în plin proces de creştere faţă de ediţia precedentă (lucru reflectat şi în bugetul şi în numărul crescut al locaţiilor) continuă tradiţia estival-festivalieră a staţiunii Mamaia.

Anita Lewton şi David Pope, invitaţii străini ai festivalului, care predau tehnicile şi secretele producţiei de film unor foarte tineri cineaşti au vorbit despre interesul european faţă de cinema-ul românesc şi numărul în continuuă creştere al producţiilor cinematografice străine care sunt filmate la noi în ţară.