Afis IPIFF 2008

Interviu Nikolai Bakalov - distribuitor de film, Bulgaria - image

Interviu Nikolai Bakalov - distribuitor de film, Bulgaria

Raluka Zamfir: Cand a inceput colaborarea dumneavoastra cu cineastii si cinematografia din Romania?

Nikolai Bakalov: Din cate imi amintesc, relatia mea cu lumea filmului romanesc a inceput acum mai bine de douazeci de ani, odata cu colaborarea romano-bulgara la productia unor filme si a unor manifestari de gen. Atunci eram in perioada comunista, insa am avut intotdeauna relatii excelente. Dupa asta au urmat cativa ani de deconectare, nu am mai colaborat atat de frecvent, poate datorita schimbarii de regim, poate si datorita dorintei de afirmare a celor doua tari in domeniul cinematografic.

Ultimii sapte-opt ani au insemnat o schimbare, au insemnat noi inceputuri si noi colaborari cu cineasti si cu case de distributie romanesti, cum ar fi GlobCom.Pot spune ca suntem parteneri foarte buni, cumparam impreuna filme europene, care se distribuie in Romania si in Bulgaria, deci este o cooperare foarte buna.

R.Z.: Cumparati doar filme europene impreuna sau faceti si schimb reciproc de filme, prin intermediul caselor de distributie romanesti si bulgare?

N.B.: Nu, pentru moment este vorba doar de filme europene. Poate in viitor vom colabora si pe acest plan, sa cumparam filme romanesti iar pertenerii nostri romani sa cumpere filmele noastre.

R.Z.: Filmele europene merg mai bine, se vand mai bine in cinematografele din tara dumneavoastra decat filmele americane?

N.B.: Nu, nu! Noi suntem putin cam idealisti cand vine vorba despre aceasta tema si am vrea sa “restauram” filmul european in ochii spectatorilor bulgari, care au consumat in ultimii 15 ani aproape exclusiv produsul cinematografic american. Noi vrem sa atragem mai multi spectatori in sala la film european.

R.Z.: Credeti in tanara generatie de cineasti bulgari? Aceasta generatie are puterea de a refuza mirajul cinematografic Occidental pentru a ramane in tara si a contribui la revigorarea filmului bulgar?

N.B.: Din pacate aceasta nu este o intrebare cu un singur raspuns. Unii cineasti isi doresc sa mearga in strainatate, sa filmeze in America si sa se intoarca de acolo pentru a ajuta industria filmului din Bulgaria si pentru a se afirma. Asta se intampla foarte rar. Insa exista cativa actori si cineasti destul de importanti care isi doresc cu adevarat sa faca ceva pentru a misca rotitele industriei filmului. De asemnea, sunt cazuri rare.

R.Z.: Ce parere v-ati facut despre ideea de a realiza un festival al producatorilor de film independenti, aici in Romania, la malul marii?

N.B.: Cred ca este o idee stralucita. Si noi avem, in Bulgaria, diverse festivaluri, inclusiv pe cel de la Varna, insa cred ca festivalul de aici din Mamaia este cu adevarat inedit. In acest an are loc a doua editie si imi pare ca nici un producator bulgar de filme nu este prezent aici. Eu sunt doar distribuitor, deci nu pot lua locul unui producator adevarat. Poate in editiile din anii viitori vor fi prezenti si cineasti bulgari. O foarte buna idee ar fi conceperea unui festival de film care sa se desfasoare intr-un an in Romania si in urmatorul an in Bulgaria. Cred ca abia atunci cele doua tari vor fi intr-adevar implicate in mecsanismul cinematografic european.