Afis IPIFF 2008

Interviu Maia Morgenstern la teatrul de vara din Mamaia (Palatul Festivalurilor) in cadrul IPIFF. - image

Interviu Maia Morgenstern la teatrul de vara din Mamaia (Palatul Festivalurilor) in cadrul IPIFF.

Cu ocazia editiei a doua a IPIFF, actrita Maia Morgenstern si-a luat din nou in serios rolul de gazda a festivalului, oferind si un scurt interviu din punctul de vedere al unui actor profesionist, motivat si indreptatit sa lucreze din ce in ce mai mult cu producatorii independenti din Romania.

Raluka Zamfir: Dintre filmele romanesti intrate in Competitie anul acesta la IPIFF, care este favoritul dumneavoastra (presupunand ca ati vazut deja cateva dintre ele)? Aveti vreun regizor roman preferat dintre cei aflati aici, la IPIFF?

Maia Morgenstern: Nu se poate pune problema in acest mod. Nu vreau si nici nu este cazul sa influentez nimic. Este un Festival cu totul si cu totul aparte, este Festivalul Producatorilor de Film Independenti, asa ca vin regizori din Romania si de peste tot din lume. Toate premiile castigate in ultimul timp de cinematografia romaneasca ni-i recomanda cu caldura, insa trebuie sa ne gandim la producatorul independent de film, caci despre asta este vorba. El este o persoana care nu se sperie de un refuz, aceasta este premisa. Este o persoana de un curaj nebun, care inoata contra curentului si isi ia soarta in maini. A ajuns acolo unde este datorita incapatanarii si datorita suisurilor si coborasurilor cu care s-a confruntat.

R.Z.: Credeti in viitorul filmului independent din Romania?

M.M.: Da, cred foarte tare. In libertate, in libertatea de expresie, in asumarea responsabilitatilor care vin odata cu statutul de producator independent. De toate trebuie sa tinem seama si sa realizam inca de pe acum ca viitorul cinematografiei este in mana lor, in mana producatorilor independenti.