Afis IPIFF 2008

IPIFF - pe ultima sută de metri - image

IPIFF - pe ultima sută de metri

Competiţia de lung metraj din cadrul Festivalului Internaţional al Producătorilor de Film Independenţi (IPIFF) a continuat ieri seară, 8 septembrie, cu filmul A fost sau n-a fost?, în regia lui Corneliu Porumboiu. "Să spuneţi prietenilor să vină la filmul românesc şi să susţinem împreună acest minunat fenomen pentru a avea un cinema care poate fi apreciat în Europa şi oriunde în lume", a declarat producătorul executiv al filmului, Dan Burlac, evident impresionat de sala arhiplină de la Glendale Cinema Tomis Mall.

Publicul a răspuns încântat invitaţiei făcute de Dan Burlac şi a aplaudat minute în şir debutul lui Porumboiu, semn clar că îşi vor îndemna prietenii să meargă să vadă filmul premiat cu Camera d’Or la Cannes.

Buna dispoziţie a fost declanşată de animaţia semnată Adrian Şerbescu, Acum este...MAXIMA şi de cele două scurt metraje marca Moldova-Film, Unde dai şi unde crapă şi Saşa, Grişa şi Ion, care au entuziasmat publicul prin umorul sec, personajele pitoreşti şi situatiile absurdo-încântătoare. Pe acest fundal s-a instalat filmul lui Corneliu Porumboiu care i-a făcut pe constănţeni să părăsească cea de-a cincea seară a IPIFF-ului căzuţi pe gânduri, dar totuşi cu zâmbetul pe buze.

IPIFF merge mai departe cu o seară-maraton. Cele două jurii ale festivalului vor avea de judecat astăzi două lung metraje – în avanpremieră pe marile ecrane din România – şi patru scurt metraje, producţii 2005-2006. Realizatorii filmelor vor întâmpina publicul şi presa în cadrul celor două calupuri de proiecţii, primul programat la ora 18:00 şi cel de-al doilea la ora 21:00.

Festivalul intră pe ultima sută de metri. De astăzi au început pregătirile pentru Gala de Închidere IPIFF 2006, care se va desfăşura mâine, 10.09, la Teatrul Naţional Constanţa, cu începere de la ora 19:00. Decernarea premiilor IPIFF va fi urmată de două spectacole explozive susţinute de ansamblurile muzical-coregrafice: NADARA şi COPIII SOARELUI.

Ansamblul muzical francez NADARA, semnatar al coloanei sonore a filmului Transilvania (prezentat în Panorama IPIFF) ne dezvăluie un autentic repertoriu ţigănesc transilvănean, purtând marca diverselor culturi ce coabitează de generaţii în România.

Unică pentru genul său, muzica celor de la NADARA se caracterizează prin virtuozitatea interpreţilor, de la frumoasele improvizaţii violonistice la impresionantul staccato al saxofonului şi de la vocile calde la acompaniamentul la chitară, acordeon, ţambal sau contrabas.

Ansamblul COPIII SOARELUI din Chişinău va aduce pe scena Teatrului Naţional Constanţa muzica şi mişcările întâlnite deja de cinefili în celebrul film Şatra, în regia lui Emil Loteanu. Ei vor cânta şi dansa piesele compuse de Eugen Doga pentru coloana sonoră a filmului. Un moment deosebit al serii de închidere a IPIFF va fi decernarea Premiului de Excelenţă lui Eugen Doga, pentru creaţia sa muzicală inclusă în numeroase filme.