Afis IPIFF 2008

IPIFF 2006

Consiliul Judeţean Constanţa şi Uniunea Producătorilor de Film şi Audiovizual din România, UPFAR-ARGOA, organizează la Constanţa, în perioada 04-10.09.2006, prima ediţie a Festivalului Internaţional al Producătorilor de Film Independenţi – IPIFF 2006.

Primul festival de acest gen din România, IPIFF îşi propune să abordeze fenomenul cinematografic mutând accentul pe un element mai puţin discutat în mod obişnuit, dar absolut esenţial – producţia de film şi oamenii angrenaţi în această meserie.

La capitolul filme, IPIFF vine cu o secţiune competitivă (Competiţia) dedicată celor mai recente producţii de lungmetaj româneşti, care va include avanpremiere naţionale ca Happy End (r. Radu Potcoavă) şi Dragoste pierdută (r. Petre Nastase), precum şi cele mai de succes producţii autohtone, apreciate deja în cadrul mai multor festivaluri internaţionale de prestigiu: Legături bolnăvicioase (r. Tudor Giurgiu), A fost sau n-a fost (r. Corneliu Porumboiu), Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii (r. Cătălin Mitulescu). Va exista, de asemenea, o secţiune competitivă de scurt-metraje, în cadrul căreia spectatorii constănţeni vor putea urmări numeroase producţii, aparţinând atât genului de ficţiune (Marilena de la P7 în regia lui Cristian Nemescu, Lampa cu căciulă – r. Radu Jude, Iubire de-o noapte, r. Florin Kevorkian şi altele), cât şi celui documentar (Evadare din trup - Sever Frenţiu, r. Laurenţiu Damian sau Câte ceva despre Regina Maria, semnat Sorin Ilieşiu).

De asemenea, IPIFF propune publicului şi o secţiune non-competitivă, Panorama, care va prezenta producţii străine recente de marcă, în avanpremieră naţională – între care Tideland, ultimul film al lui Terry Gilliam, Transylvania, cea mai recentă peliculă semnată Tony Gatlif, şi The Lost City, o altfel de poveste a revoluţiei cubaneze, filmată şi regizată de actorul Andy Garcia.

Pe întreg parcursul festivalului vor avea loc proiecţii în trei locaţii: Glendale Cinema Tomis Mall, Cinema Studio şi Arenele Tomis.

Deoarece IPIFF priveşte fenomenul cinematografic din perspectiva producătorului, omul care stă tradiţional în umbra filmului, o noutate absolută o reprezintă training-ul de producţie de film, organizat pe întreaga perioadă de desfăşurare a festivalului cu sprijinul prestigioasei organizaţii britanice New Producers Alliance, care se ocupă de 10 ani cu organizarea de programe de pregătire în materie de producţie pentru tineri cineaşti. Training-ul, sustinul de Anita Lewton, membră a Comitetului Director al NPA şi producătoare independentă, reprezintă un curs concis ce urmăreşte toate capitolele producţiei de film: dezvoltare de scenarii şi proiecte, trecerea de la scurt la lungmetraj, finanţare, programare, vânzări, distribuţie.

În seara de deschidere a IPIFF, la Arenele Tomis, va fi proiectat filmul lui Cătălin Mitulescu, Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii, premiat la Cannes anul acesta în secţiunea Un Certain Regard cu premiul pentru Cea mai bună interpretare, acordat actriţei Dorotheea Petre.

Gala de Decernare a premiilor IPIFF va avea loc în data de 10 septembrie, la Teatrul Naţional Constanţa, cu începere de la ora 19. Festivitatea de premiere va fi urmată de un concert al trupei franceze Nadara (interpreţii coloanei sonore a filmului Transylvania) şi de spectacolul Şatra, susţinut de Ansamblul muzical-coregrafic Copiii Soarelui din Chişinău, care va interpreta piese din coloana sonoră a filmului semnat de Emil Loteanu.

Vă aşteptăm între 4 şi 10 septembrie la Constanţa, pentru a vedea împreună lumea cinematografului într-un alt fel.