Afis IPIFF 2008

Info

Declaraţie Cătălin Mitulescu la Gala de Deschidere - image

Declaraţie Cătălin Mitulescu la Gala de Deschidere

Lucrurile s-au nimerit foarte bine pentru noi pentru că o să avem premiera filmului pe 15 septembrie in Bucureşti, şi astfel avem ocazia, aici la mare, să testăm puţin reacţia publicului. Am avut public foarte cald de festival şi la TIFF şi la Anonimul, dar întâlnirea cu sala şi cu spectatorul de cinema este tot timpul însoţită de mari emoţii pentru mine ca regizor, dar şi ca producător. O să mai facem câteva proiecţii pe litoral, la Eforie şi la Costineşti, un fel de avanpremieră, şi dacă vă place filmul anunţaţi şi prietenii pentru că vreau ca filmul meu să fie un succes de sală.

 
Declaraţii ale organizatorilor IPIFF la Gala de Deschidere - image

Declaraţii ale organizatorilor IPIFF la Gala de Deschidere

Dinu Tanase, preşedintele festivalului:

"Acest festival s-a născut dintr-o necesitate obiectivă şi, până la urmă, dintr-o cerinţă. În România meseria de producător este absolut nouă. Înainte de 1990 exista un singur producător, statul, care făcea propagandă şi pe care nu-l interesa dacă intra cineva în sală sau nu. Existau celebrele vizionări de la etajul 8 din Casa Scânteii, cu oamenii care dirijau filmul românesc. Nu-i interesa nimic altceva în afara temelor aprobate şi a viitoarei propagande. Un producător, în ziua de azi, înseamnă cu totul altceva: el este cel care iniţiază proiectul viitorului film – alege un subiect, un scenariu, un regizor, creează o echipă. El face film asumându-şi şi riscurile artistice şi pe cele financiare. Deja au trecut 16 ani de la revoluţie, au existat câteva etape ale formulei de producţie de film, etape necesare până la urmă, dar drumul până la producătorul profesionist este unul lung. Dar iată că timpul a trecut şi au apărut primii producători independenţi. Acest festival se deschide într-un moment benefic pentru filmul românesc, care, prin premiile pe care le-a luat în ultimii trei ani, a început să însemne ceva în Europa. Festivalul prezintă filmele unor regizori dintr-o noua generaţie, care au ceva de spus în filmul european. 80% dintre aceşti regizori tineri sunt şi proprii lor producători, ceea ce înseamnă că au plecat la drum asumându-şi ambele riscuri despre care vorbeam si eu cred ca au reusit"

 
Marei Bauer, invitat IPIFF - image

Marei Bauer, invitat IPIFF

Marei Bauer a studiat între 2001-2003 ştiinţe teatrale şi media la universitatea Friedrich-Alexander din Nürnberg-Erlangen. Tot în aceeaşi perioadă a lucrat ca organizator pentru festivalul european de film şi media de la Stuttgart Ludwigsburg. Între 2003-2006 a urmat studiul de media şi audiovizual la Academia de Film şi Televiziune “Konrad Wolf” din Potsdam-Babelsberg. Aici a participat la organizarea Festivalului internaţional de film studenţesc din cadrul Universităţii. Începând din iulie 2004, lucrează ca manager de festivaluri pentru MDC International GmbH Film Distribution & World Sales.

 
Borys Sławik, invitat IPIFF - image

Borys Sławik, invitat IPIFF

Borys Sławik s-a născut la 17 August 1983 in Katowice, Polonia. După studiul de management de producţie de film şi televiziune (2002-2005) din cadrul universităţii silesiene Krzysztof Kieślowski de la Katowice, Borys Sławik a lucrat ca asistent de producţe la TOR Film Production.

 
Senad Alihodžić, membru juriu lung metraj - image

Senad Alihodžić, membru juriu lung metraj

Senad Alihodžić este actor, regizor şi membru al echipei de organizare a CineLink – Sarajevo Film Festival. A terminat Academia de Arte Dramatice din Sarajevo în 2002. A jucat în Sjaj u ocima (Loving Glances), film selectat în 2003 pentru Festivalul de Film de la Veneţia, şi în Prvo smrtno iskustvo (First Death Experience), film prezentat în 2002 la Festivalul de la Cannes. În 2007 va prelua coordonarea proiectului “Industria regională” din cadrul CineLink – Sarajevo Film Festival.

 
Emite conţinut