Afis IPIFF 2008

Agenda

Training-ul NPA - image

Training-ul NPA

Pe lânga filmele proiectate în cadrul Competiţiei şi secţiunii Panorama, IPIFF oferă producătorilor de film un training în domeniu.

Training-ul este organizat în colaborare cu New Producers Alliance (NPA) din Marea Britanie si are ca scop principal stabilirea unei mai bune relaţii şi comunicări între producătorii independenţi din România şi cei străini.

 

NPA Training

IPIFF oferă producatorilor de film un training in domeniu, organizat în colaborare cu New Producers Alliance (NPA) din Marea Britanie. Training-ul are ca scop principal stabilirea unei mai bune relaţii şi comunicări între producătorii independenţi din România şi cei străini.

 

Program training

Ziua 1, Marţi, 5 septembrie:

Privire de ansamblu asupra producţiei. De la dezvoltare la distribuţie.

Trecerea de la scurt metraj la lung metraj.

Ziua 2, Miercuri, 6 septembrie: Dezvoltare de scenarii/ proiecte. Buget.

 

Info Excursii

IPIFF organizează pentru invitaţii festivalului excursii la câteva dintre cele mai ofertante vizual şi încărcate de istorie locaţii din zona de sud-est a României. Locurile vizitate vor fi: Enisala, Murighiol, Dunăvaţul de Jos, Histria, Peştera Sfântului Andrei şi Mănăstirea Dervent.

 
Histria - image

Histria

Cetatea Histria, prima colonie grecească de pe ţărmul de vest al Mării Negre şi cel mai vechi oraş de pe teritoriul României, a fost întemeiată la mijlocul secolului al VII-lea (657 î.Hr.) de către coloniştii din Milet. Prima perioadă de înflorire a cetăţii datează din secolului VI î.Hr şi a fost marcată de adoptarea unui regim democratic, aderarea la Liga Maritimă Ateniană şi practicarea unui comerţ intens. Spre sfârşitul secolului IV î.Hr. cetatea este distrusă de sciţi, iar în secolele următoare oraşul este refăcut, cunoscând o nouă perioadă de înflorire. Tot atunci se fac primele alianţe cu importanţi conducători ai geţilor (Zalmodegikos, Rhemaxos). Apoi, câţiva ani mai târziu, regele dac Burebista ia cetatea în stăpânire. Odată cu moartea acestuia, cetatea trece în stăpânirea romanilor, încheindu-şi astfel perioada de autonomie.

 

Pestera Sfantului Andrei

Se spune ca Apostolul Andrei, primul ucenic al lui Iisus, a incercat sa converteasca la crestinism populatia Dobrogei de astazi chiar in aceasta pestera, care a devenit loc de pelerinaj pentru numerosi credinciosi. Pestera a fost amenajata pentru a arata ca o adevarata manastire: o intrare impunatoare, pereti cu numeroase icoane si un altar. In pronaos, intr-o nisa, se afla un pat, scobit initial in piatra, in care traditia spune ca ar fi stat insusi Sfantul Andrei.

 

Manastirea Dervent

La sfarsitul secolului I d.Hr Apostolul Andrei, cel care a incercat sa converteasca la crestinism populatia Scythiei Minor (Dobrogea de astazi), si-a gasit refugiu intr-o pestera care a ajuns in timp sa-i poarte numele. In aceeasi perioada 4 ucenici ai Sfantului Andrei au fost prinsi si condamnati la moarte pentru practicile lor. Actuala Manastire Dervent a fost construita in secoluk XX si este dedicata memoriei Sfantului Andrei si ucenicilor lui.

 

Enisala

Enisala este o aşezare cu o importantă valoare istorică, în care au fost găsite urme ale unor aşezări datând înca din epoca bronzului. Una dintre cele mai mari necropole geto-dacice, o aşezare getică, o necropolă daco-romană, două fortificaţii romano-bizantine şi o cetate medievală reprezintă adevarate monumente istorice ale locului. Peisajul este dominat de cetatea medievală (al cărei nume nu s-a păstrat), construită pe cel mai înalt promontoriu al zonei, situat între lacurile Babadag şi Razim. Fortificaţia a fost ridicată între secolele XII-XIV din necesitaţi economice şi strategice şi a avut diferite funcţii de-a lungul secolelor: întâi a făcut parte din lanţul de colonii genoveze; apoi, între 1397-1416, în timpul domniei lui Mircea cel Batrân, a făcut parte din sistemul defensiv al Tării Românesti; după cucerirea Dobrogei de către turci, în cetate s-a instalat o garnizoană militară otomană; ulterior, datorită înaintării stapânirii turceşti dincolo de gurile Dunării pâna la Cetatea Alba şi Chilia şi a formării cordoanelor de nisip ce separă lacul Razim de Marea Neagră cetatea a fost abandonată, pentru că nu mai corespundea intereselor strategice şi economice otomane. Din secolul XV, când Dobrogea a intrat sub stăpânire otomană, localitatea a fost populată de români.

 
Emite conţinut