Editia 1, 2006
Prima ediţie IPIFF la final
“Am avut o sală foarte caldă aici. Mulţumesc.” Acestea au fost cuvintele rostite pe scena Teatrului Naţional din Constanţa de către Cătălin Mitulescu, al cărui film, Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii, produs de el şi fratele său, Daniel Mitulescu, a fost marele câştigător al primei ediţii a Festivalului Internaţional al Producătorilor de Film Independenţi – IPIFF. Festivalul s-a desfăşurat în Constanţa începând cu 4 septembrie, în trei locaţii diferite (Glendale Cinema Tomis Mall, Cinema Studio şi Arenele Tomis), a avut peste 150 de invitaţi români şi străini şi a prezentat publicului constănţean producţii româneşti din ultimii 2 ani, dar şi filme străine în premieră pe marile ecrane din România. Între cele 31 de titluri ale selecţiei IPIFF, în Competiţie s-au aflat 6 lung metraje şi 15 scurt metraje. Festivalul a ajuns la final în seara de 10 septembrie cu Gala de închidere şi decernarea premiilor IPIFF 2006. Gazda ceremoniei a fost, ca în toate cele şase seri ale festivalului, actriţa Maia Morgenstern.
Premiile IPIFF 2006:
Marele premiu pentru lung metraj, Trofeul „Mării Negre” –Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii, regia Cătălin Mitulescu, producători: Daniel şi Cătălin Mitulescu (3000 EURO)
Premiul special al Juriului – Marilena de la P7, regia Cristian Nemescu, producător Ada Solomon (1000 EURO)
IPIFF - pe ultima sută de metri
Competiţia de lung metraj din cadrul Festivalului Internaţional al Producătorilor de Film Independenţi (IPIFF) a continuat ieri seară, 8 septembrie, cu filmul A fost sau n-a fost?, în regia lui Corneliu Porumboiu. "Să spuneţi prietenilor să vină la filmul românesc şi să susţinem împreună acest minunat fenomen pentru a avea un cinema care poate fi apreciat în Europa şi oriunde în lume", a declarat producătorul executiv al filmului, Dan Burlac, evident impresionat de sala arhiplină de la Glendale Cinema Tomis Mall.
IPIFF la a cincea zi
În această seară în cadrul Festivalului Internaţional al Producătorilor de Film Independenţi (IPIFF) continuă Competitia de lung metraj cu filmul lui Corneliu Porumboiu A fost sau n-a fost?, premiat la Cannes cu Camera d'Or şi la Festivalul Internaţional de Film Transilvania cu Trofeul Transilvania pentru Cel mai bun film aflat în competiţie, Premiul Zilelor Filmului Românesc şi Premiul Publicului. Debutul lui Porumboiu va fi prezentat cu începere de la ora 21:00 la Glendale Cinema Tomis Mall. În sală se va afla Dan Burlac, producătorul executiv al filmului. În deschiderea serii juriul pentru scurt metraj îşi va indrepta atenţia asupa unei animaţii satirice - Acum este... MAXIMA, în regia lui Dinu Şerbescu şi a două comedii din Republica Moldova - Unde dai şi unde crapă şi Sasa, Grişa şi Ion. Producătorul celor două filme, Valentin Todercan şi cei doi regizori - Petru Hadîrcă şi Igor Cobileanski sunt trei dintre invitaţii IPIFF la Proiecţia de gală din această seară. Dinu Şerbescu, va fi de asemenea prezent în faţa publicului şi va încerca să convingă spectatorii că "se poate şi altfel" - ideea de plecare a ciclului de pilule satirice din care face parte scurt metrajul Acum este... MAXIMA.

IPIFF şi invitaţii săi
"Este un festival bazat pe toleranţă şi respect" a spus Dinu Tanase la Proiecţiei de Gală de joi, 7 septembrie, din cadrul Festivalului International al Producătorilor de Film Independenţi (IPIFF). La Glendale Cinema Tomis Mall, cu începere de la ora 19:00, festivalul a continuat cu scurt metrajele One Shot Wonder, în regia lui Cătălin Leescu şi Mere la cuptor, semnat de Alexandru Mavrodineanu şi cu lung metrajul lui Sergiu Nicolaescu 15. Cei trei realizatori s-au aflat în sala plină a cinematografului pentru a-şi prezenta filmele. Dacă regizorul Cătălin Leescu a spus că filmul său este unul necovenţional, "fiind şapte minute de film independent, care prezintă prima secvenţă mişto a unui film care nu există", Alexandru Mavrodineanu a declarat că "filmul meu s-a făcut şi să sperăm că există". "Ambalajul filmului este cât mai comercial cu putinţă", a mai adăugat Cătălin Leescu, iar Alexandru Mavrodineanu, evident emoţionat în faţa publicului numeros, a spus că este pentru prima dată când filmul său este prezentat într-un cadru atât de "oficial, în faţa unui public specialist". Maia Morgenstern, gazda festivalului, dar şi una dintre protagonistele filmului 15, a rugat publicul constănţean să-i înţeleagă emoţia şi subiectivismul şi l-a invitat pe Dinu Tanase, preşedintele festivalului, să prezinte filmul lui Sergiu Nicolaescu. Acesta a subliniat că festivalul îşi propune să promoveze atât tineri pasionaţi de film, oameni care investesc proprii bani pentru a-şi definitiva proiectele, cât şi regizori deja consacraţi ai filmului românesc.
IPIFF continuă
Ieri seară, 5 septembrie, ora 19:00, au fost proiectate primele două filme prezente in Competiţia de scurt metraj din cadrul Festivalului Internaţional al Producătorilor de Film Independenţi (IPIFF): Marilena de la P7 şi Lampa cu caciulă. În sala plină ochi din Glendale Cinema Tomis Mall s-au aflat Ada Solomon, producătoarea ambelor filme, Mădălina Ghiţescu, protagonista mediu metrajului Marilena de la P7 şi Radu Jude, regizorul scurt metrajului Lampa cu caciulă. Ada Solomon a vorbit despre cât de diferită a fost munca la cele două filme – dacă Lampa cu caciulă a fost o producţie finanţată de Centrul Naţional al Cinematografiei şi TVR, Marilena de la P7 este un film produs din banii obţinuţi de Cristian Nemescu la festivalurile la care a participat cu scurt metrajul său Poveste la scara C. Ada Solomon l-a numit pe Cristian producătorul filmului, el investind în Marilena de la P7 banii castigaţi la festivaluri, cât şi bani obţinuţi de la rude şi prieteni. Întrebată ce se va întâmpla cu filmul în continuare, Ada Solomon a răspuns că pe lângă lungul şir al festivalurilor unde urmează să fie prezentat, ea îşi doreşte ca acesta să ruleze în cinematografe împreună cu cele doua scurt metraje studenţeşti ale lui Cristian - Poveste la scara C şi Mihai şi Cristina. Mădălina Ghiţescu a răspuns şi ea intrebărilor publicului constănţean, spunând că munca la film a fost “grea, frumoasă şi uşoară”.
IPIFF - primele zile, primele evenimente
Ieri seară, 4 septembrie, pe scena Teatrului Naţional Constanţa (sala Fantasio) a debutat prima ediţie a Festivalului Internaţional al Producătorilor de Film Independenţi (IPIFF). Gazdele publicului constănţean au fost Cristian Zgabercea, directorul fesivalului, Dinu Tănase, preşedintele festivalului şi Maia Morgenstern, gazda IPIFF pe întreaga durată a evenimentului. "Vreau ca filmul meu să fie un succes de public" a spus Regizorul Cătălin Mitulescu, care a sosit la Constanţa alături de actriţa Dorotheea Petre pentru a prezenta fimul sau de debut Cum mi-am petrecut sfarşitul lumii. Filmul lui Cătălin Mitulescu a fost proiectat publicului din Constanţa in avanpremieră naţională.
Echipa IPIFF
DINU TĂNASE – Producer
CRISTIAN ZGABERCEA – General Manager
OANA RĂSUCEANU – Executive Producer
MIHAI TĂNASE – Technical Coordinator
CARMEN MEZINCESCU – Guest Coordinator
Training-ul NPA
Pe lânga filmele proiectate în cadrul Competiţiei şi secţiunii Panorama, IPIFF oferă producătorilor de film un training în domeniu.
Training-ul este organizat în colaborare cu New Producers Alliance (NPA) din Marea Britanie si are ca scop principal stabilirea unei mai bune relaţii şi comunicări între producătorii independenţi din România şi cei străini.
Incepe Training-ul NPA
Astăzi, 4 septembrie, cu începere de la ora 20:00 debutează prima editiţie a Festivalului Internaţional al Producătorilor de Film Independenţi (IPIFF), care se va desfăşura în perioada 4-10 septembrie la Constanţa.
