Afis IPIFF 2008

IPIFF continuă - image

IPIFF continuă

Ieri seară, 5 septembrie, ora 19:00, au fost proiectate primele două filme prezente in Competiţia de scurt metraj din cadrul Festivalului Internaţional al Producătorilor de Film Independenţi (IPIFF): Marilena de la P7 şi Lampa cu caciulă. În sala plină ochi din Glendale Cinema Tomis Mall s-au aflat Ada Solomon, producătoarea ambelor filme, Mădălina Ghiţescu, protagonista mediu metrajului Marilena de la P7 şi Radu Jude, regizorul scurt metrajului Lampa cu caciulă. Ada Solomon a vorbit despre cât de diferită a fost munca la cele două filme – dacă Lampa cu caciulă a fost o producţie finanţată de Centrul Naţional al Cinematografiei şi TVR, Marilena de la P7 este un film produs din banii obţinuţi de Cristian Nemescu la festivalurile la care a participat cu scurt metrajul său Poveste la scara C. Ada Solomon l-a numit pe Cristian producătorul filmului, el investind în Marilena de la P7 banii castigaţi la festivaluri, cât şi bani obţinuţi de la rude şi prieteni. Întrebată ce se va întâmpla cu filmul în continuare, Ada Solomon a răspuns că pe lângă lungul şir al festivalurilor unde urmează să fie prezentat, ea îşi doreşte ca acesta să ruleze în cinematografe împreună cu cele doua scurt metraje studenţeşti ale lui Cristian - Poveste la scara C şi Mihai şi Cristina. Mădălina Ghiţescu a răspuns şi ea intrebărilor publicului constănţean, spunând că munca la film a fost “grea, frumoasă şi uşoară”.

Seara a continuat cu proiecţia filmului lui Tudor Giurgiu Legături Bolnăvicioase, în sală fiind prezentă, din partea producătorilor filmului, Ramona Munteanu – şeful de producţie. Oana Bujgoi-Giurgiu, producătorul filmului nu a putut ajunge la Constanţa, fiind ocupată cu ultimele pregătiri pentru lansarea filmului pe DVD.

Tot ieri seară la Constanţa a sosit Senad Alihodžić, întregind astfel juriul de lung metraj al Competiţiei. Senad Alihodžić este actor (de teatru, TV si film), regizor şi membru în echipa de organizare a CineLink – Sarajevo Film Festival.

Mâine, 7 septembrie, juriul de scurt metraj işi va îndrepta atenţia asupra filmelor documentare. Trilogia Geometria Iluziei – Portrete subiective, în regia lui Laurenţiu Damian şi filmul Câte ceva despre regina Maria, semnat de Sorin Ilieşiu vor putea fi vizionate în prezenţa celor doi regizori la Glendale Cinema Tomis Mall.

Filmul Alinei Teodorescu, Paraiso, produs de Sorin Drăgoi şi casa sa de producţie, TeoFilm, va deschide Gala Filmului Documentar la ora 15:00. Sorin Drăgoi, regizor, producător şi membru al Societaţii Germane a Cinematografiei a sosit în Constanţa din Germania şi va fi prezent la proiecţia filmului pentru a răspunde întrebărilor publicului.

Tot mâine seară în secţiunea Panorama va fi prezentat ultimul film semnat de Tony Gatlif, Transilvania. “Un imn închinat dragostei, umanitaţii şi muzicii, un road movie, un drum ce, odată urmat, domoleşte sentimentele si calmează pasiunile “ – îşi prezintă regizorul filmul. Atmosfera creată de filmul lui Tony Gatlif va continua în ultima zi de festival, dumincă, 10 septembrie. Interpreţii coloanei sonore a filmului, trupa franceză Nadara, vor susţine un concert cu ocazia Galei de Decernare a premiilor IPIFF.